Skip links

Grootste zonnepark vanaf 2026 in de Noordzee

SolarDuck uit Tiel gaat het grootste offshore zonnepark ter wereld realiseren, in samenwerking met energiebedrijf RWE. Grotere drijvende installaties zijn er al wel (zoals in meren), maar niet op zee. De demonstratie-installatie krijgt een capaciteit van 5 megawatt en drijft vanaf 2026 tussen de windmolens van offshore windpark Hollandse Kust West VII.

In juli van dit jaar tekenden SolarDuck en RWE al een overeenkomst, waarbij het Noors-Nederlandse bedrijf werd aangewezen als exclusieve leverancier van drijvende zonne-energiesystemen. RWE investeerde eerder al in SolarDuck’s pilotproject van 0,5 megawatt, voldoende om 500 huishoudens van stroom te voorzien.

Drijvende zonnepanelen

SolarDuck heeft een manier in handen om offshore windenergie te combineren met offshore zonne-energie. Dat brengt meerdere voordelen met zich mee, zoals beter gebruik van de beschikbare ruimte en gezamenlijk gebruik van de energie-infrastructuur (waardoor de kosten lager uitvallen).

Het bedrijf ontwikkelde een drijvend, driehoekig platform waar zonnepanelen op staan. Omdat de zonnepanelen op deze manier niet zelf in contact staan met het wateroppervlak, worden ze beschermd tegen zaken als hoge golven, sterke wind en het zoute water. De driehoeken kunnen gemakkelijk aan elkaar geschakeld worden en ankers zorgen ervoor dat ze niet wegdrijven.

Sneller opschalen

Volgens SolarDuck is deze technologie ideaal om drijvende zonne-energie te combineren met wind op zee. Het demonstratieproject bij windpark Hollandse Kust West VII moet daar het bewijs voor leveren. Koen Burgers, CEO van SolarDuck: “Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons én de gehele drijvende zonne-energiesector. Met dit project zullen we de robuustheid van deze technologie demonstreren en de opschaling ervan versnellen.”

Het artikel Grootste offshore zonne-energiesysteem vanaf 2026 in de Noordzee verscheen eerder op Change Inc.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: