Skip links

Haarlem is Europa’s meest innovatieve stad

Haarlem heeft een aantal ambitieuze doelen gesteld die de komende decennia bereikt moeten worden.

De Nederlandse stad Haarlem heeft de prijs Rising Innovative City gewonnen, die tijdens de editie 2022 van de Europese Innovatieraad in Brussel werd uitgereikt. De Nederlandse stad werd geselecteerd voor de finale naast Mainz, Duitsland, en Aveiro, Portugal, en ontvangt 500.000 euro.

De wedstrijd beloont steden met 50.000 tot 249.000 inwoners en hun inspanningen om innovatie te bevorderen. Aix-Marseille-Provence Métropole won de titel Innovatieve Hoofdstad van Europa, die in het leven is geroepen om grotere steden te bekronen.

Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, benadrukte in zijn toespraak ter aanvaarding van de prijs de waarde van samenwerking bij het bereiken van een dergelijke mijlpaal. Toch is de prijs nog maar het begin. “Deze prestatie bewijst dat we op de goede weg zijn om onze doelen te bereiken, met behulp van innovatie. Dit is een uitnodiging aan andere belanghebbenden in de stad om zich bij ons aan te sluiten in onze missie. We moeten het allemaal samen doen,” stelt Wienen.

Haarlemse doelen

Haarlem heeft een aantal ambitieuze doelen gesteld die de komende decennia bereikt moeten worden. De stad zet in op 100 procent circulariteit in 2030, wil in 2040 aardgasvrij zijn en streeft naar klimaatneutraliteit in 2050. Daarnaast wil het stadsbestuur tegen eind 2030 10.000 woningen in groene wijken bouwen en zo de woningcrisis duurzaam aanpakken.

Met betrekking tot energie heeft de stad een stap gezet door gebruik te maken van innovatieopdrachten. Dit leidde tot de oprichting van een alternatieve marktplaats voor lokaal geproduceerde duurzame energie. Via het systeem kunnen bedrijven en burgers overtollige energie verkopen. “We helpen mensen met geld en verbinden ze met innovatie. In het begin is niet iedereen enthousiast, maar als ze eenmaal de resultaten zien, wordt het hun eigen project en zijn ze blij dat ze er deel van uitmaken”, legt Wienen uit.

De Koepel in Haarlem: van penitentiaire inrichting tot tech campus voor het MKB. Wie via de hoofdingang de voormalige Koepel-gevangenis in de Nederlandse stad Haarlem binnenkomt, loopt eerst een grote, open hal binnen.

Duurzaam voedsel

Haarlem werkt ook aan de toekomst van het voedselsysteem. Het initiatief Haarlem Food Future brengt bedrijven, ondernemers en burgers samen om de voedselvoorziening te verduurzamen. In het programma “Right to Challenge” kunnen inwoners hun ideeën hierover delen.

Met het EIC-geld wordt de bal aan het rollen gebracht. “Een van de ideeën die ik zal inbrengen bij de discussie in de raad over de inzet van het geld is het stimuleren van meer innovatieve projecten. Daarnaast willen we graag onze ervaring delen, en we zullen het geld gebruiken om te presenteren wat we hebben gedaan”, benadrukt Wienen.

De twee runners up

Aveiro heeft naam gemaakt als innovatie- en technologiecluster door een infrastructuur van 5G en Internet of Things – IoT – technologieën te lanceren via het Aveiro Tech City initiatief. De Portugese stad werd zelf een proeftuin, met initiatieven om zowel innovatie als de ontwikkeling van mensen te bevorderen.

Mainz koos voor een mensgerichte aanpak om een innovatieve stad te worden. Innovatie is geen nieuw concept in de Duitse stad, die de stad was van de drukpers. In onze tijd was Mainz de plaats waar het COVID-19-vaccin werd ontwikkeld en waar de eerste commerciële fabriek voor de productie van groene waterstof werd gebouwd. De twee winnaars ontvangen elk 50.000 euro.

Dit artikel ”Haarlem is Europe’s most rising City” verscheen eerder op Innovations Origins.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: