Skip links

Duurzamer tanden poetsen doe je zo

Je tanden poetsen doe je, als het goed is, meerdere keren per dag. Dat zorgt over het algemeen voor een gezond gebit en een frisse adem. Maar het zorgt jaarlijks ook voor 20 miljard plastic tubes die lastig te recyclen zijn, omdat de tubes uit lagen van verschillende soorten plastic bestaan en vaak nog tandpastaresten bevatten. Van al die tubes belandt 1,5 miljard dan ook in zee of op een stortplaats. De rest wordt verbrand. Helemaal los van de bergen plastic afval die deze tubes opleveren, worden ze dus keer op keer gemaakt van nieuwe grondstoffen en die zijn -zo weten we- nou eenmaal eindig. Tandpasta tabletten (of tandpasta tabs, zoals ze ook wel genoemd worden) bieden daar een oplossing voor. We testten de tabletten van drie Nederlandse tandpastamerken: Smyle, Happy Tabs en Choose. En zetten onze bevindingen voor je op een rij.

Smyle

Smyle zit in een mooi, stijlvol glazen navulflesje dat echt een aanwinst is voor in je badkamer. Ook hebben ze een klein blikje die nog minder plek in beslag neemt in je toilettas dan een tube tandpasta, handig dus om mee te nemen op reis. Plasticvrij poetsen is de toekomst, want ook de navulverpakking is composteerbaar. Het geeft je meteen een goed en schoon gevoel, zonder dat je je tanden hebt gepoetst. Maar ook in gebruik is het een topper. Als je het tabletje in je mond doet en even goed kauwt, hou dan wel je tandenborstel direct in de aanslag, want voordat je het weet heb je het tabletje in een reflex al opgegeten en doorgeslikt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet namelijk wel even wennen aan deze nieuwe manier van poetsen. Het tabletje valt goed uit elkaar, waardoor je – als je behendigheid in krijgt – je tanden snel schoon krijgt. In vergelijking met Happy Tabs en Choose is het tabletje van Smyle iets steviger en het schuimt niet heel erg. Wyke noemde de smaak wat ‘medicinaler’, maar dat is persoonlijk, want bij een vriendin was deze daardoor juist favoriet. Het geeft een heerlijk fris gevoel in je mond. Handig is dat Smyle een abonnement aanbiedt waardoor er altijd op tijd weer een navullingverpakking in je brievenbus ligt.

  • Smaak: 5 van de 5 sterren
  • Structuur: 4 van de 5 sterren
  • Schuim: 3 van de 5 sterren

Happy Tabs

De Happy Tabs komen in een vrolijke (kan ook niet anders met die naam) glazen potje met aluminium deksel. De tabs vallen gemakkelijk uit elkaar tot een poeder zonder kristallen omdat alle ingrediënten ongeveer dezelfde grootte hebben. Deze schuimt het meest van allemaal, dus als je daarvan houdt, gaat deze je poetsvriend worden. Asceline vond de smaak van Happy Tabs het meest in de buurt komen van een ‘reguliere’ tandpastasmaak, maar ook dat is persoonlijk, want Wyke vond dat bijvoorbeeld weer van Choose. De houtskool variant is wat korrelig als je die kapot bijt, dus dat is even wennen. Die geeft ook wat minder een frisse, muntsmaak in je mond na het poetsen, maar schuimt net zo hard als de andere variant van Happy Tabs. Wij hebben de non-fluor variant uitgeprobeerd, maar indien gewenst is er ook nog eentje met fluor. De navulverpakkingen zijn per stuk te koop of in abonnementsvorm. Dit wordt bezorgd in een kartonnen doosje en de navulling zelf zit in een biologisch afbreekbaar cellulose zakje.

  • Smaak: 5 van de 5 sterren
  • Structuur: 4 van de 5 sterren
  • Schuim: 5 van de 5 sterren

Choose!

Bij Choose krijg je een mooi doosje van bamboe om je tabletjes in te bewaren, klein en compact, dus ook handig voor in je toilettas(want niet breekbaar). De navulverpakking is biologisch afbreekbaar en kan bij het groenafval, een goed zero waste alternatief voor een tandpasta tube dus. De tabletjes schuimen goed en de smaak is een mix van mint en een beetje zoet. Volgens Wyke lijkt Choose qua smaak dus het meest op een gewone tandpasta (als je paradontax gewend bent, is het een beetje te zoetig zelfs). Ruikt heerlijk fris als je de verpakking open doet. Qua structuur vond Charlot het eerst wat korrelig maar na even kauwen lost ook deze tab prima op. Hij schuimt precies genoeg om er goed mee te kunnen poetsen. Net als Smyle en Happy Tabs biedt ook Choose een abonnement aan, zodat je nooit zonder tandpasta zit. Daarnaast doneert Choose voor elke abonnementslevering 1 euro aan tandzorg in Kenia.

  • Smaak: 4.5 van de 5 sterren
  • Structuur: 4 van de 5 sterren
  • Schuim: 4 van de 5 sterren

Conclusie tandpasta tabletten test

Het is even wennen om met tabletten te poetsen, omdat het wat droog en korrelig aanvoelt als je de tablet stuk kauwt, maar als je met een natte tandenborstel aan het poetsen slaat, is het als vanouds. Alle drie de merken hebben een mooie verpakking, krijgen de tanden netjes schoon en zorgen voor een frisse adem. Welke tandpasta tabletten vervolgens je voorkeur hebben, is geheel persoonlijk. Wij hadden allemaal een andere voorkeur, gebaseerd op de hoeveelheid schuim en de smaak. Maar de verschillen waren klein en subtiel.

Het artikel Hoe je je tanden “gezonder” kan poetsen met Smyle, Happy Tabs en Choose verscheen eerder op HetKanWel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: