Skip links

Klimaatmarsen in verschillende steden wereldwijd

Dagelijk volgt het Groene Podium het nieuws om die berichten te delen die wijzen op de noodzaak naar een duurzamere economie. Niet alleen in Nederland wordt nu duidelijk hoeveel belastinggeld naar een economie gaat die gedreven wordt door fossiele brandstoffen, ook in het buitenland wordt die boodschap steeds duidelijker.

Afgelopen weken namen burgers wereldwijd deel aan klimaatmarsen en protesten in honderden steden in meer dan 50 landen. Zo waren er meer dan een dozijn klimaatactivisten zijn in Berlijn gearresteerd.

De actie vond plaats tijdens wereldwijde klimaatprotesten waarbij duizenden mensen bijeenkwamen om op te roepen tot het beƫindigen van het gebruik van fossiele brandstoffen. De Duitse politie heeft bevestigd dat ze 14 mensen hebben aangehouden die gelieerd zijn aan de actiegroep.

De acties van de demonstranten werden veroordeeld door de Berlijnse burgemeester Kai Wegner, die het Duitse persbureau DPA vertelde dat deze tactieken verder gingen dan legitieme vormen van protest.

Last Generation plaatste beelden van de actie op “X,” voorheen bekend als Twitter, en zei dat ze pas zouden stoppen met protesteren als er verandering komt.

“We moeten uiterlijk in 2030 van olie, gas en kolen af zijn. In plaats van dat fossiele brandstofbedrijven delen van de politiek opkopen en sturen, moet de bevolking samenkomen in een sociale raad.”

DUIZENDEN NAMEN DEEL AAN KLIMAATSTAKINGEN IN HEEL EUROPA

Tijdens wereldwijde protesten in meer dan 50 landen gingen mensen de straat op die een einde aan de verbranding van fossiele brandstoffen eisen. Duizenden mensen namen deel in honderden steden over de hele wereld, en er wordt verwacht dat de marsen deze week zullen doorgaan.

In Europa begon de klimaatactie vrijdag met een mars in Wenen. Organisatoren zeggen dat ongeveer 20.000 mensen samenkwamen in de Oostenrijkse hoofdstad met borden die hogere belastingen op koolstofuitstoot en geen vleesconsumptie meer eisten.

Er waren ook wegversperringen in Den Haag, waar de Nederlandse politie waterkanonnen gebruikte om demonstranten uiteen te drijven. Meer dan 3.000 mensen werden gearresteerd in Nederland vorige week tijdens protesten tegen overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen.

In Duitsland vonden ongeveer 250 protesten plaats, waaronder enkele duizenden mensen die zich verzamelden bij de Brandenburger Tor in Berlijn voordat ze naar de regeringswijk van de stad marcheerden.

Ook in Zweden verzamelden duizenden activisten zich vrijdag voor het parlement toen koning Carl XVI Gustaf 50 jaar op de troon vierde. In het Koninklijk Paleis ernaast waren hun gezangen te horen terwijl de koning de vieringen gadesloeg.

WERELDWIJDE KLIMAATPROTESTEN ZETTEN WERELDLEIDERS ONDER DRUK

De protesten vinden plaats in de aanloop naar de Algemene Vergadering van de VN deze week, waar wereldleiders bijeen zullen komen om een aantal van ’s werelds meest urgente kwesties te bespreken. Met als hoogtepunt de Klimaat Ambitie Top. De gezondheid van de planeet zal naar verwachting hoog op de agenda staan.

Organisatoren van de week durende internationale inspanning zeggen een wereldwijde opkomst van 1 miljoen mensen te verwachten. Er zijn meer dan 500 protesten gepland in Europa, Aziƫ en de VS.

Men hoopt dat de wereldwijde klimaatprotesten na maanden van extreem weer druk zullen uitoefenen op leiders en regeringen om een einde te maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen die de aarde opwarmen.

Bekijk de video hierboven om de klimaatprotesten van dit weekend in Europa te zien.

Bron: Het Groene Podium/Euronews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: