Skip links

“Komende jaren wordt extreem weer het ‘nieuwe normaal'”

Verduurzaming versnellen is belangrijker dan ooit. Elke week brengt het Groene Podium een nieuwsbericht dat dit laat zien met deze week het bericht over El Niño.

Broeikasgassen die warmte vasthouden en El Niño kunnen ervoor zorgen dat het wereldklimaat steeds verder afwijkt van wat we gewend zijn. De wereldtemperatuur zal de komende vijf jaar waarschijnlijk naar recordhoogte stijgen, zo heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) gewaarschuwd.

Aangewakkerd door warmtevasthoudende broeikasgassen en El Niño weergebeurtenisis er een kans van 98 procent dat ten minste één van de komende vijf jaar – en de periode als geheel – de warmste ooit gemeten zal worden. Het WMO-rapport, dat in mei werd uitgebracht, zei ook dat er een kans van 66 procent is dat de gemiddelde jaartemperaturen aan het aardoppervlak tussen 2023 en 2027 gedurende ten minste één jaar meer dan 1,5°C boven het pre-industriële niveau zullen uitkomen.

Dit zou ons kortstondig boven de doelstellingen van het Akkoord van Parijs duwen die aandringen op het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging deze eeuw tot 1,5°C.

ZAL DE OPWARMING VAN DE AARDE DE KOMENDE VIJF JAAR DE 1,5°C OVERSCHRIJDEN?

“Dit rapport betekent niet dat we het niveau van 1,5°C, dat in het Akkoord van Parijs is vastgelegd en dat verwijst naar de opwarming op lange termijn over vele jaren, permanent zullen overschrijden”, zegt secretaris-generaal van de WMO professor Petteri Taalas.

“De WMO luidt echter wel de noodklok dat we het 1,5°C-niveau tijdelijk en steeds vaker zullen overschrijden.”

De kans op tijdelijke overschrijding van 1,5°C is gestaag gestegen sinds 2015, toen deze bijna nul was. Tussen 2017 en 2021 was de kans ongeveer 10 procent.

Er is nu een kans van 32 procent dat de gemiddelde temperaturen in de komende vijf jaar deze drempel zullen overschrijden, volgens het Britse Met Office – het WMO-centrum dat verantwoordelijk is voor dit soort voorspellingen.

“Er wordt voorspeld dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd zal blijven stijgen, waardoor we steeds verder verwijderd raken van het klimaat dat we gewend zijn,” zegt Dr. Leon Hermanson, een wetenschapper van het Met Office die het rapport leidde.

WELK EFFECT ZAL EL NIÑO HEBBEN OP DE WERELDWIJDE TEMPERATUREN?

De gemiddelde temperatuur op aarde in 2022 lag ongeveer 1,15°C boven het niveau van 1850 tot 1900. De afkoelende omstandigheden van La Niña in de afgelopen drie jaar hebben de opwarmingstrend op lange termijn tijdelijk afgeremd, volgens de WMO.

Deze omstandigheden eindigden in maart 2023 en de opwarmende El Niño begon zich in juni te ontwikkelen. Normaal gesproken verhogen deze omstandigheden de temperaturen op aarde een jaar nadat ze zich hebben ontwikkeld, wat betekent dat de meest significante effecten in 2024 zichtbaar zullen zijn. In combinatie met de door de mens veroorzaakte klimaatverandering, waarschuwde Talaas dat het de wereldwijde temperaturen naar “onbekend terrein”.

In juni en juli werden al recordhoge temperaturen gemeten en 2023 zou wel eens het warmste jaar op aarde kunnen worden. warmste jaar tot nu toe.

Het fenomeen zal naar verwachting het zuidelijk halfrond treffen tijdens de lente – tussen september en november – de Australische Bureau of Meteorology op 15 augustus. Het zal naar verwachting warmere en drogere omstandigheden met zich meebrengen die gevolgen kunnen hebben voor gewassen.

El Niño “zal verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid, de voedselzekerheid, het waterbeheer en het milieu”, voegde Talaas eraan toe. “We moeten voorbereid zijn.”.

KUNNEN SYSTEMEN VOOR VROEGTIJDIGE WAARSCHUWING ONS HELPEN VOOR TE BEREIDEN OP EXTREEM WEER?

Het rapport is uitgebracht in de aanloop naar het Wereld Meteorologisch Congres eind mei. Hier zullen deskundigen bespreken hoe we de weerdiensten kunnen versterken om de aanpassing aan de klimaatverandering te ondersteunen.

Een van de grootste prioriteiten is het initiatief Early Warnings for All, dat vorig jaar tijdens COP27 werd gelanceerd door de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres.

Ondanks het toenemende aantal extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, droogteshittegolven en stormen, zijn er nog steeds hiaten in systemen die mensen waarschuwen voor deze gevaren – vooral in ontwikkelingslanden.

Uit gegevens die in 2022 werden verzameld, bleek dat slechts de helft van de lidstaten van de WMO over systemen beschikt die mensen en regeringen informeren dat er gevaarlijk weer op komst is. Deze systemen moeten ook worden gekoppeld aan beleid, communicatie en rampenplannen om effectief te kunnen zijn.

Guterres roept de WMO op om ervoor te zorgen dat elke persoon op aarde binnen vijf jaar wordt beschermd door systemen voor vroegtijdige waarschuwing.

Dit bericht is eerder gepubliceerd in Euronews.
Kijk onderaan de video:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: