Skip links

Leven veganisten langer dan vleeseters?

In het afgelopen decennium is de veganistische levensstijl aangekondigd als een wondermiddel voor een aantal kwalen en problemen, zowel op wereldwijde als op microschaal. Van je darmmicrobioom tot de koraalriffen, voorstanders van een veganistische aanpak kunnen snel het verhaal ophangen dat veganisme het probleem van het moment kan oplossen. Maar is dit waar als het gaat om de veroudering van de mens? Leven veganisten langer dan vleeseters?

Geen enkel dieet kan beloven het verouderingsproces te stoppen, maar er zijn genoeg veranderingen in levensstijl waarvan min of meer bewezen is dat ze ziekten helpen voorkomen en je langer gezond houden. Wat een veganistisch dieet betreft, kan het afhangen van het soort voedsel waaruit het bestaat. Een dieet met veel minimaal bewerkte hele levensmiddelen en veganistische eiwitbronnen is waarschijnlijk beter dan bewerkte vleesvervangers. 

Dus, of je nu veganist bent of gewoon nieuwsgierig of je de hype al dan niet moet geloven, wij zijn hier om te proberen de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Wat is een veganistisch dieet?

Een veganistisch dieet is een dieet waarbij je niets mag eten dat van een dier afkomstig is, inclusief vlees, zuivel en eieren. Hoewel sommige veganisten wel honing eten, kiezen sommigen ervoor dat niet te doen, omdat het technisch gezien een bijproduct is van een levend wezen. Er zijn ook tal van andere elementen die een rol spelen bij het overwegen van veganisme als levensstijl, waaronder de aanpak van bijproducten zoals gelatine, make-up en hygiëneproducten, en nog veel meer.

Hoewel veganisme een persoonlijke keuze is en een levensstijl waarmee iedereen zijn eigen unieke relatie heeft, draaien de belangrijkste uitgangspunten om een leven zonder wreedheden en het eten van plantaardig voedsel. Dit betekent echter niet dat je je moet beperken tot uitsluitend fruit en groenten. Je kunt in wezen elk voedsel in veganistische vorm vinden: van sushi tot de beste veganistische eiwitpoeders en hamburgers. Als er zoveel manieren zijn om veganist te zijn, wat betekent dit dan voor gezondheid, welzijn en een lang leven? 

Leven veganisten langer?

Temidden van de vele beweringen over de positieve impact van een plantaardig leven op de menselijke gezondheid en voeding, blijft het idee bestaan dat veganisten gemiddeld langer leven. 

Veganistische diëten zijn in verband gebracht met de vermindering van het risico op meerdere chronische gezondheidsaandoeningen, zoals hartziekten, diabetes type 2, bepaalde soorten kanker en obesitas. Vanwege de potentiële banden met ziektepreventie is het niet verrassend dat veganisten langer leven, aangezien het volgen van een veganistisch dieet in verband wordt gebracht met het minder voorkomen van chronische ziekten. Er is echter meer onderzoek nodig om definitief te concluderen dat veganisten langer leven dan niet-veganisten.

Volgens een studie van JAMA Internal Medicine Journal hebben veganisten een 9% lager risico op overlijden door alle oorzaken in vergelijking met omnivoren, en een andere studie van dezelfde bron suggereert zelfs 12%. Uit een studie van The American Journal of Clinical Nutrition bleek echter dat veganisme weliswaar het aantal gevallen van bepaalde chronische ziekten kan verlagen, maar dat het niet duidelijk was of dit ook gevolgen had voor het sterftecijfer. Dit betekent niet noodzakelijk dat het onmogelijk is, maar het moet nog bewezen worden met verder bewijs.

Waarom leven sommige veganisten langer?

Het lijkt erop dat er genoeg veganisten zijn die veel langer dan gemiddeld vitaal en gezond blijven, en daar zijn een paar redenen voor. Hoewel een gezond dieet in het algemeen helpt, zijn er andere levensstijlgewoonten die meer voorkomen bij gezondheidsbewuste individuen, die misschien meer voorkomen in de veganistische gemeenschap. Volwaardige voeding eten, sporten, voldoende water drinken, samen met andere belangrijke gezondheidsgewoonten zijn gebruikelijk bij veganisten, vooral bij degenen die gezondheid als de primaire motivator voor hun plantaardige levensstijl zien.

Het belangrijkste waar men zich op moet richten als het gaat om voeding en een lang leven is het eten van een evenwichtig dieet met voldoende voedingsstoffen, wat mogelijk is met een veganistisch dieet. 

Het belangrijkste stuk van de puzzel bij alle diëten is om vast te houden aan een goede variatie van het voedsel dat je consumeert. Op die manier zorg je ervoor dat je een verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgt om in je behoeften te voorzien. Een veganistisch dieet met een overvloed aan fruit, groenten, volle granen, peulvruchten en noten helpt je om een optimale voeding te behouden. Het is ook verstandig om te overwegen de juiste supplementen aan het dieet toe te voegen, en ervoor te zorgen dat je voldoet aan je ijzer-, calcium-, vitamine B12- en vitamine D-behoeften, afhankelijk van welke voedingsmiddelen je ervoor kiest niet te consumeren.

Nogmaals, of veganisme de gemene deler is voor een lang leven is moeilijk te zeggen, vooral omdat studies onderhevig zijn aan andere variabelen van het menselijk leven. Het is ook belangrijk op te merken dat deze aanpak een inzet voor veganisme op lange termijn vereist.

De duur van de periode waarin mensen zich houden aan een veganistisch dieet, of een ander dieet, hangt af van de doelen die zij zich stellen en hun bereidheid om veranderingen te omarmen. Een veganistisch dieet kan duurzaam zijn als de persoon klaar is om te veranderen, gericht is op zijn doelen en zijn dieet meer ziet als een verandering van levensstijl in plaats van simpelweg een ‘dieet’.

Hoewel er anekdotisch bewijs is dat een veganistisch dieet je tot je honderdste en daarna kan dragen, zijn dieet, lichaamsbeweging en persoonlijk welzijn zeer specifieke zaken. Hoewel er enig wetenschappelijk onderzoek is dat suggereert dat veganistisch eten en minder dierlijke eiwitten helpen ziekten te voorkomen, ontbreekt het nog steeds aan harde cijfers over met name de levensduur. Dit betekent echter niet dat een veganistisch dieet je niet zal helpen langer te leven. Als je overweegt veganistisch te worden voor je gezondheid of om minder dierlijke producten te eten, kun je met je arts, voedingsdeskundige of diëtist praten om een plan te vinden dat werkt voor jouw gezondheidsbehoeften.

Dit artikel dient uitsluitend ter informatie en is niet bedoeld als medisch advies.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: