Skip links

Lithium-ionbatterijen vervangen met duurzame ‘algenbatterijen’

Dagelijks kijkt Het Groene Podium naar oplossingen die nu al klimaatverandering tegengaan. Zo kunnen we elkaar inspireren om écht duurzame oplossingen in te voeren en de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te versnellen. Vandaag kijken we naar een bijzondere uitvinding: algenbatterijen. Welk verhaal schuilt hier achter?

Of het nu gaat om de klimaatcrisis, de problemen rondom afname van de biodiversiteit of om sociale problemen: de afgelopen maanden staken studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de handen uit de mouwen om oplossingen te vinden voor uitdagingen waar de wereld voor staat. En dat gebeurde allemaal tijdens de TU/e Contest.

Innovation Origins sprak met de ambitieuze deelnemers van Team Voltalgae : zij gebruiken -let op!- algen om IoT-apparaten in kassen van energie te voorzien.
Hoe werkt dat?

VEELBELOVENDE BATTERIJEN GEMAAKT VAN ALGEN

Team Voltalgae wil lithium-ionbatterijen vervangen met duurzame ‘algenbatterijen’.
Ze maken hierbij gebruik van fotosynthese om een revolutie teweeg te brengen op het gebied van energieopslag. Op termijn zouden deze batterijen IoT-apparaten van energie kunnen voorzien, bijvoorbeeld in kassen. De studenten behaalden de tweede plaats in de categorie Planet van de TU/e Contest.

Calderon leidt het project samen met haar teamgenoten en kwam met het idee. “De markt van IoT-apparaten zal naar verwachting groeien tot dertig à vijftig miljard vóór 2025”, legt Calderon uit. “Het is cruciaal dat we nadenken over hoe we deze apparaten van energie kunnen voorzien zonder de schaarse lithium-voorraden uit te putten. De introductie van innovatieve manieren om IoT-apparaten van energie te voorzien kan helpen om lithium te besparen en de bijbehorende kosten en CO2-uitstoot bij het transport naar landen als Frankrijk of Nederland te verminderen.”

Maar hoe werken deze ‘algenbatterijen’?
Tweedejaars student en teamlid Sacha Dekker legt uit: “Bij fotosynthese vindt elektronenoverdracht plaats. Onze technologie maakt gebruik van dit proces door reactanten te laten reageren met deze elektronen in de cellen. Wanneer deze reactanten de cel verlaten, kunnen ze terug reageren op de anode, waardoor het elektron wordt overgedragen aan de anode. Dit elektron reist dan door de batterij naar de kathode, waar het opnieuw reageert en een stroom creëert.”

Een bijzonder kenmerk van deze technologie is dat het zowel overdag als ‘s nachts werkt. ‘s Nachts, wanneer er geen fotosynthese plaatsvindt, verbranden de algen hun suikers, wat ook gepaard gaat met elektronenoverdracht en ook kan worden gebruikt om een stroom op te wekken en dus elektriciteit te leveren.

Het team wil nu een marktrijpe oplossing ontwikkelen. “Vooruitkijkend zijn we van plan om nieuwe leden te werven, met als doel het opzetten van en experimenteren met nieuwe ideeën voor het komende jaar”, aldus Calderon en Dekker.

STEUNFONDS DUURZAAMHEID

Elk jaar reiken verschillende partijen een prijs uit aan de studenten die meedoen aan de TU/e Contest. Steunfonds duurzaamheid sponsorde de categorie Planet.
Het fonds stimuleert studenten om na te denken over een groenere toekomst.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Innovation Origins.

Wil je op de hoogte blijven over de laatste ontwikkelingen in verduurzaming?
En wil je geïnspireerd worden door de concrete oplossingen die nu al een positieve impact hebben op het behalen van klimaatdoelstellingen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: