Skip links

Minder kans op dementie bij Mediterraan dieet

De consumptie van een traditioneel mediterraan dieet, rijk aan voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en peulvruchten, wordt in verband gebracht met een verminderd risico op dementie, zo blijkt uit een studie die is gepubliceerd in BMC Medicine.

Uit de resultaten bleek dat personen die zich beter hielden aan het mediterrane dieet tot 23 procent minder kans hadden op dementie, vergeleken met degenen die het mediterrane dieet niet volgden.

DE STUDIE

De onderzoekers analyseerden gegevens van 60.298 personen uit de UK Biobank die een dieetbeoordeling hadden ingevuld. De auteurs beoordeelden de individuen aan de hand van twee maten voor de naleving van het mediterrane dieet.

Er waren 882 gevallen van dementie tijdens de follow-up. De auteurs bekeken ook het genetische risico van elk individu door hun polygene risico te schatten, een meting van alle verschillende genen die verband houden met het risico op dementie.

De auteurs ontdekten dat deelnemers die zich het meest hielden aan het mediterrane dieet 23 procent minder kans hadden om dementie te ontwikkelen.

De wetenschappers suggereren dus dat het volgen van een mediterraan dieet het risico op het ontwikkelen van de aandoening kan verminderen, ongeacht het individuele genetische risico.

Ondanks deze bevindingen benadrukken de auteurs dat verder onderzoek nodig is om de interactie tussen dieet en genetica op het risico van dementie te beoordelen.

Deze studie heeft ook enkele beperkingen; ten eerste waren de deelnemers voornamelijk blanke, Britse of Ierse personen, aangezien genetische gegevens alleen beschikbaar waren op basis van Europese voorouders, zodat verder onderzoek nodig is bij een bredere reeks populaties.

Niettemin concluderen zij op basis van hun gegevens dat een mediterraan dieet met een hoge inname van gezonde plantaardige voedingsmiddelen een van de beste gewoonten is om het risico op dementie af te wenden.

Dit artikel ”Dieta mediterranea: il nuovo effetto benefico sul tuo cervello appena confermato dagli scienziati” verscheen eerder op Green Me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: