Skip links

Meer groenten en fruit eten staat gelijk aan 4000 stappen per dag

Een appel per dag houdt de dokter weg, en een paar meer houdt misschien ook de loopband weg.

Elke dag vijf porties fruit en groenten eten kan even goed zijn voor je conditie als 4000 stappen per dag zetten, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology.

De onderzoekers verklaarden dat:

De verbetering in fitheid die we waarnamen bij deelnemers die een gezond, evenwichtig dieet volgden, was vergelijkbaar met het effect van het zetten van 4.000 extra stappen per dag.

DE STUDIE

Onderzoekers van Harvard maten het zuurstofgehalte van 2.380 mannen en vrouwen, die allemaal evenveel aan lichaamsbeweging deden.

De vrijwilligers vulden een voedselfrequentievragenlijst in, waarin hun consumptie van 125 verschillende voedingsmiddelen werd onderzocht.

De dieetkwaliteit werd vervolgens beoordeeld aan de hand van de Alternative Healthy Eating Index (AHEI) en de Mediterranean-style Diet Score (MDS) – beide gerelateerd aan de gezondheid van het hart – rekening houdend met leeftijd, geslacht, totale dagelijkse energie-inname, body mass index (BMI), roken, cholesterolgehalte, bloeddruk, diabetes en routinematige lichaamsbeweging.

Hoe hoger de score, hoe beter de kwaliteit van het dieet, dat onder meer bestond uit de consumptie van groenten, fruit, volle granen, noten en peulvruchten, en beperking van rood vlees en alcohol.

Uit de gegevens bleek dat gezonde voedingspatronen bij volwassenen van middelbare leeftijd sterk samenhingen met een goede lichamelijke conditie.

Zo stelden de onderzoekers vast dat de relatie tussen gezonde voeding en fysieke fitheid vergelijkbaar was bij vrouwen en mannen, maar meer uitgesproken bij mensen onder de 54 jaar.

Met name degenen die het mediterrane dieet volgden, hadden een fitnessniveau dat overeenkwam met mensen die ongeveer 4000 stappen per dag zetten.

Het mediterrane dieet, dat voor het zesde jaar op rij door US News & World Report is uitgeroepen tot het beste dieet ooit, benadrukt het belang van het eten van hele voedingsmiddelen en voedingsrijke granen, met de nadruk op verse producten, magere eiwitten en natuurlijk antioxidantrijke olijfolie, die ontstekingen en andere gezondheidsproblemen helpen voorkomen.

Ondanks deze resultaten moet gezegd worden dat dit een observationele studie was, dus de onderzoekers konden niet concluderen dat een gezond dieet leidt tot een betere conditie.

Dit artikel ”Mangiare più frutta e verdura equivale a fare 4000 passi al giorno, parola di Harvard!” verscheen eerder op Green me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: