Stel je voor dat alle gebouwen in elke stad ter wereld actief zouden bijdragen aan het creëren van een aangename en gezonde omgeving. Dit is wat de ontwerpers van Design & More International in Caïro en Dubai hebben gedaan met de Cairo Probiotic Tower, waarbij ze een informeel gebouw hebben getransformeerd in een toren die CO2 absorbeert, biobrandstof creëert en water distribueert naar de buurt. Echt iets waar we bij Groene Oplossingen meer over willen weten!
Islam El Mashtooly, oprichter van Design & More, legt ons uit hoe ze de infrastructuur uit het verleden hergebruiken om eerdere fouten goed te maken en emissie-vrije gebouwen te creëren. Samen met ontwerpers Hossam Elyamani, Steven Velegrinis en Abdallah El Mnyawy creëerde El Mashtooly een project dat de prijs “Future Project of the Year” won op het World Architecture Festival 2023, nadat het eerder in hetzelfde jaar de Carbon, Climate & Energy award had gewonnen.
Het project beschouwt gebouwen als probiotische organismen die meer goed dan kwaad kunnen doen en stelt de vraag hoe stedelijke landschappen kunnen worden geheeld. Het doel is om het idee te veranderen dat stedenbouw een plaag op aarde is, een bacteriële groei die het natuurlijke potentieel van de wereld consumeert. Kunnen we een nieuwe klasse gebouwen bedenken die onze stedelijke landschappen zal helen? Het antwoord is simpelweg om niet te bouwen. De gedachte is dat de groenste gebouwen die we ooit zullen bewonen, de gebouwen zijn die nu al bestaan, en daar zijn er miljoenen van.
HOE HET PROJECT WERKT
Het ontwerpteam koos daarom voor een gebouwtype dat gebruikelijk is geworden in Egyptische steden, en keek eerder naar het potentieel dan naar de eliminatie ervan. Watertorens zijn in feite al enige tijd in gebruik, om water onder druk te zetten en te distribueren naar de omgeving. Design & More wilde hun functie verbeteren en deze infrastructuur hergebruiken om klimaatverandering positief aan te pakken als een adaptief systeem voor steden. Het idee is om het gebouw om te vormen tot een soort probiotische stedelijke machine.
Het hart van het project wordt gevormd door een grote algen-bioreactor die de CO2 uit de buurt verbruikt en een grondstof levert voor emissie-vrije biobrandstof voor de bewoners. Algen-panelen op de zuidgevel absorberen CO2 uit de atmosfeer, terwijl een bamboeplantage en een productiefaciliteit voor bamboeglas de modulaire onderdelen kweken en de ondersteunende steigers rond de toren leveren. De faciliteit herbergt ook rietvelden die afvalwater zuiveren en extra koolstof opslaan in de biomassa. Deze biomassa wordt vervolgens verzameld als extra bouwmateriaal en biomassa die kan worden verwerkt tot biodiesel. De biomassa van de algen en het riet wordt verwerkt in een eigen biodiesel-laboratorium en de energie wordt gecombineerd met de energie die wordt opgevangen door de fotovoltaïsche panelen van het gebouw.
Bron: Design & More, GreenMe & het Groene Podium
Beeld: Design & More
Heb je ook gehoord of gelezen over een interessante Groene Oplossing wat je graag deelt met de wereld? Stuur jouw Groene Oplossing dan naar redactie@hetgroenepodium.nl en we delen jouw verhaal hier!