Skip links

Uitkomst Brits onderzoek: ‘Vogelzang maakt ons gelukkiger’

Kijken naar vogels en luisteren naar hun gezang heeft een positieve invloed op het welzijn van meer dan 9 op de 10 mensen, zo blijkt uit onderzoek.

Een oplossing om negatieve gedachten en gevoelens tegen te gaan zou volgens de onderzoekers dan ook kunnen zijn om een uur lang roodborstjes in de tuin of het park te tellen en naar hun lied te luisteren.

Lijkt dit je vreemd? Maar weet dat volgens het YouGov-onderzoek in opdracht van de RSPB 88% van de volwassenen in het VK zegt dat tijd buiten doorbrengen en genieten van de natuur belangrijk is, waarbij 53% zegt dat het zeer belangrijk is en 91% het ermee eens is dat het zien van vogels, zoals roodborstjes, en het luisteren naar hun lied een positieve invloed heeft op de gezondheid en het geestelijk welzijn.

Als gevolg daarvan hebben bijna 700.000 mensen vorig jaar deelgenomen aan de Big Garden Birdwatch en meer dan 11 miljoen vogels geteld, waarbij de huismus de meest geziene vogel was, gevolgd door de mees en de spreeuw.

Ornithologen van de RSPB vrezen echter dat de recente koudegolf in Groot-BrittanniĆ« de waarnemingen van dit jaar kan beĆÆnvloeden, als gevolg van ongunstige weersomstandigheden die de sterfte van kleinere vogels, zoals roodstaarten en winterkoninkjes, kunnen verhogen.

Dr. Amir Khan, voorzitter van de RSPB, zei:

Als huisarts weet ik hoe belangrijk toegang tot groene ruimten is voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Kijken naar de meesjes en goudvinken die genieten van de voederbakken is een constante bron van troost, en omdat ik in de frontlinie van de NHS zit, ben ik me er terdege van bewust dat comfort iets is wat we allemaal meer dan ooit nodig hebben.

Vier decennia lang heeft Big Garden Birdwatch wetenschappers attent gemaakt op de opkomst en ondergang van vogelsoorten. De waarnemingen van vorig jaar wezen op een herstel van de groenling, terwijl voor het eerst ook werd gewezen op de sterke achteruitgang van de zanglijster, die sinds de eerste Big Garden Birdwatch in 1979 met 81% is gedaald.

Dit is om te benadrukken hoe belangrijk het is om de dieren en de natuur om ons heen te beschermen en te verzorgen, omdat ons geestelijk welzijn er ook van afhangt.

Dit artikel ”Il canto degli uccelli aumenta il benessere mentale per il 90% delle persone’‘ verscheen eerder op Green Me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: