Skip links

VIDEO: “Smeltend zee-ijs op Antarctica is ‘nog niet onomkeerbaar”

In zijn onlangs gepubliceerde rapport ‘Impact of Climate Change’ waarschuwt het Potsdam Instituut voor Onderzoek dat de zee-ijskap weliswaar nog niet gedestabiliseerd is, maar dat de “point of no return” wel eens eerder vroeger dan later zou kunnen komen.

Antarctica is aan het verdwijnen. En hoewel de EU zich nog steeds inspant om de opwarming van de aarde te beperken en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, zal het zee-ijs in dit tempo nog generaties lang langzaam maar zeker blijven smelten. Dat concludeerde het Potsdam Institute for Research in zijn onlangs gepubliceerde rapport ‘Impact of Climate Change’ – en de toekomst van het grootste bevroren gebied op aarde ziet er somber uit. Verschillende gletsjers trekken zich terug en de cijfers over het smelten op Antarctica zijn moeilijk te lezen: met recordtemperaturen in een groot deel van de wereld dit jaar is er 2,7 miljoen vierkante kilometer zee-ijs verloren gegaan. En dat is veel meer dan experts hadden verwacht.

“Dat is ongeveer hetzelfde als tien keer de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk. Dit is dus een enorme negatieve zee-ijsafwijking die we nog niet eerder op deze schaal hebben gezien binnen de periode die we de afgelopen 45 jaar hebben gevolgd”, legt Norman Ratcliffe van de British Antarctic Survey uit.

Dit dramatische verlies van zee-ijs veroorzaakt catastrofale mislukkingen in de voortplanting van de lokale fauna, zoals keizerspinguïns. Het rapport zegt dat er nog geen tekenen zijn van een onomkeerbare terugtrekking, maar dat we eerder vroeger dan later het “point of no return” zouden kunnen bereiken.

“Tenzij we in de toekomst nog veel meer van deze dingen willen zien gebeuren, moeten we echt werk maken van het koolstofvrij maken van de aarde,” benadrukt poolwetenschapper professor Martin Siegert.

“Dat lost het probleem niet op, maar er zullen absoluut aanpassingen nodig zijn.”

De volledige ineenstorting van Antarctica kan honderden of duizenden jaren duren, maar zou betekenen dat het zeeniveau wereldwijd enkele meters stijgt gedurende 10.000 jaar. Maar een intensievere opwarming in de toekomst zou dit proces verder versnellen.

Bron: Het Groene Podium/Euronews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: