Skip links

Vitamine C voor de huid: Alle voordelen

De huidverlichtende, antioxiderende en beschermende eigenschappen van vitamine C worden door farmaceutische bedrijven gebruikt om de nieuwste gezichtsserums en cosmetica te creëren, met als doel de pijnlijke maar onvermijdelijke afspraak met fotoveroudering uit te stellen.

Op de huid werkt vitamine C als een schild, dat haar beschermt tegen de externe omgeving en vooral tegen zonlicht en smog. Gelukkig is de nieuwste generatie gezichtsserums het ideale middel om de molecule in de diepe lagen van de opperhuid te brengen, zodat de natuurlijke schoonheid ervan behouden blijft.

WAT IS VITAMINE C EN WAT IS DE ROL ERVAN IN HET MENSELIJK ORGANISME?

Wanneer men het over “vitamine C” heeft, denkt men meestal onmiddellijk aan citrusvruchten. En inderdaad, sinaasappels, citroenen en grapefruits leveren veel vitamine C, een micronutriënt dat altijd al gewaardeerd is om zijn antioxiderende en anti-verouderingseigenschappen. In de scheikunde staat vitamine C bekend als “L-ascorbinezuur”.

Deze naam kreeg het aan het begin van de 19e eeuw, toen artsen ontdekten dat scheurbuik werd veroorzaakt door een vitamine C-tekort. Deze ziekte uitte zich in tandvleesbloedingen, vermoeidheid en blauwe plekken en was typisch voor zeelieden die lange tijd op schepen verbleven en geen verse groenten en fruit konden eten.

Vitamine C is dus een essentiële voedingsstof, die kan worden opgenomen via de voeding (citrusvruchten, kiwi’s, bosbessen, peterselie, kruisbloemige groenten, tomaten, aardbeien, paprika’s en druiven zijn er bijzonder rijk aan), supplementen, plaatselijke toepassing (serums, crèmes, gels en maskers met antioxiderende werking). Het wijdverbreide gebruik van deze stof is te danken aan het feit dat vitamine C uiterst belangrijk is voor de menselijke gezondheid, omdat het betrokken is bij verschillende stofwisselingsfuncties:

 • bij de activering van andere antioxidanten (waaronder vitamine E)
 • bij immuunreacties
 • bij wondgenezing
 • bij de bescherming tegen vrije radicalen
 • bij de collageensynthese, omdat het als cofactor fungeert bij verschillende enzymatische reacties.

VOORDELEN VOOR DE HUID

Hoewel de meeste mensen dagelijks voedsel eten dat rijk is aan vitamine C, is dit niet voldoende om de huid merkbare voordelen te bieden. Bijgevolg lijkt het gebruik van vitamine C-serums de enige manier om de huid voldoende van deze voedingsstof te voorzien. Het volstaat om een van de door deskundigen aanbevolen producten te testen om verbeteringen in glans en hydratatie waar te nemen.

OPLICHTENDE EIGENSCHAPPEN VAN VITAMINE C COSMETICA

Lichtgevende serums en crèmes worden aanbevolen om gevallen van hyperpigmentatie van de huid te verlichten, met inbegrip van bruine vlekken en zonnevlekken die verband houden met fotoveroudering. De doeltreffendheid van vitamine C werd bevestigd in een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de afdeling Dermatologie van de Kitasato University School of Medicine in Sagamihara, Japan. Het onderzoek verduidelijkte hoe topische toepassing van vitamine C (gebruikt in de vorm van magnesium-L-ascorbic-fosfaat) bij de meeste mensen helpt om sproeten en vlekken op te lichten.

ANTIOXIDERENDE EIGENSCHAPPEN VAN VITAMINE C COSMETICA

De geneeskunde en de cosmetica-industrie maken gebruik van de sterke antioxiderende eigenschappen van vitamine C om fotoveroudering te vertragen, d.w.z. huidveroudering door blootstelling aan zonlicht, smog en andere milieufactoren. Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die de voordelen van vitamine C voor de huid bevestigen, aangezien deze stof de werking van vrije radicalen kan beperken, zoals bevestigd door Clinical and Experimental Dermatology.

Het acroniem “ROS” wordt gebruikt om die bepaalde stoffen aan te duiden die bij blootstelling aan UV-straling met zuurstof reageren. ROS vormen een reëel gevaar, omdat zij verschillende schadelijke effecten kunnen veroorzaken:

 • ze remmen de collageensynthese
 • beschadigen het DNA
 • ze veranderen de celmembranen

Deze effecten veroorzaken een kettingreactie die begint met de vorming van rimpels. Verdere studies hebben bevestigd dat vitamine C het schadelijke effect van ROS kan afremmen. De anti-rimpel en dus anti-ROS eigenschappen van vitamine C werden aangetoond in een in 1999 gepubliceerde studie, die duidelijk maakte hoe de toepassing van plaatselijk ascorbinezuur merkbare verbeteringen kan opleveren op:

 • huidvergeling
 • laksheid en verlies van huidskleur
 • ruw aanvoelende huid
 • fijne rimpels

SOORTEN VITAMINE C COSMETICA VOOR HET GEZICHT

Het aantal crèmes en serums op basis van vitamine C is de laatste tijd sterk toegenomen: er zijn allerlei soorten op de markt, waaronder producten met formules die geschikt zijn voor mensen met een droge huid en specifieke crèmes voor mensen die donkere kringen onder de ogen of expressielijntjes willen verminderen. Alvorens het juiste product voor uw behoeften te kiezen, is het echter van essentieel belang een aantal zaken te begrijpen.

De doeltreffendheid en de snelheid van de werking van deze producten houden verband met de formulering, de concentratie van vitamine C en het gebruikte type vitamine C. Er zij aan herinnerd dat het een molecule betreft die bijzonder gevoelig is voor licht, warmte en zuurstof, waardoor hij snel kan worden afgebroken en zijn eigenschappen verliest. Hetzelfde effect kan optreden wanneer vitamine C wordt gecombineerd met andere stoffen (bijvoorbeeld additieven, stabilisatoren, conserveermiddelen en andere stoffen van kunstmatige oorsprong).

VITAMINE C SERUMS

Het behoud van de integriteit van vitamine C is essentieel, en de producten die dit het beste doen zijn serums die alleen vitamine C bevatten. Ze worden meestal verkocht in de vorm van flesjes met één dosis en op het etiket staat duidelijk vermeld dat het enige actieve bestanddeel vitamine C is.

Dit laatste is gereduceerd tot een poeder en ingesloten in een tankdop. De onderstaande flacon bevat daarentegen een activerende oplossing. Deze producten moeten voorzichtig worden gebruikt, om de 3 tot 4 maanden. Bovendien zijn ze geschikt voor wie geen droge of gevoelige huid heeft.

SERUMS MET VITAMINE C EN ANDERE STOFFEN

Veel gezichtsserums mengen bestanddelen waarvan de doeltreffendheid door talrijke wetenschappelijke studies is bewezen. Meestal wordt vitamine C gecombineerd met:

 • essentiële oliën, die de geur verbeteren en het product verrijken met extra eigenschappen
 • glycerine, die de huid een jonger uiterlijk kan geven
 • SPF of zonbeschermingsfactoren
 • alfahydroxyzuren, die de oplichtende werking van vitamine C kunnen versterken, eventuele acnelittekens gladstrijken en de huid exfoliëren
 • collageen, dat de huid stevigheid en structuur kan geven, de teint kan bevorderen en zo rimpels kan bestrijden
 • hyaluronzuur, voornamelijk gebruikt voor zijn elasticerende en hydraterende werking
 • vitamine E, die de antioxiderende werking van vitamine C kan versterken
 • vitamine A, gebruikt om de anti-acne en gladmakende werking van het product te versterken

WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE EEN GEZICHTSSERUM KOOPT?

Maar waar moet men op letten bij het kopen van een vitamine C-huidserum? Om “kwaliteit” genoemd te worden, moet een vitamine C product aan deze kenmerken voldoen:

 • het moet verkocht worden in donker glas of een andere ondoorzichtige verpakking
 • het moet een adequate concentratie vitamine C hebben, aangezien overgeconcentreerde formules de huid kunnen uitdrogen en uitdrogen
 • het mag geen conserveringsmiddelen of additieven bevatten
 • het moet samengesteld zijn met natuurlijke stoffen

CONCLUSIES

Helaas is het onmogelijk de tijd en daarmee de onverbiddelijke lichamelijke achteruitgang te stoppen. Toch kan iedereen nuttige en vrij eenvoudige strategieën toepassen om de huidveroudering te vertragen. Zo lijkt het gebruik van serums en crèmes op basis van vitamine C een uitstekende oplossing, die het verschijnen van verschillende onvolkomenheden kan uitstellen en de huid tegelijkertijd kan beschermen tegen smog en UV-stralen. Uiteraard moet het gebruik van deze producten gepaard gaan met een gezonde levensstijl, een evenwichtige voeding en een goede hydratatie.

Dit artikel ”Vitamina C per la pelle: quali sono i suoi benefici?” verscheen eerder op Green me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: