Skip links

Oplossing: werk met je ecologische handafdruk

Velen voelen zich machteloos tegenover de klimaatcrisis. De CO2-voetafdruk geeft aan: Jij bent het probleem. De CO2-voetafdruk werd halverwege de jaren negentig ontwikkeld, maar werd pas ruim tien jaar later bekend – door een reclamecampagne van oliemaatschappij BP. Het probleem is dat de verantwoordelijkheid voor klimaatbescherming vooral bij het individu wordt gelegd.

Om de klimaatcrisis te bestrijden, helpt het om naast de ecologische voetafdruk ook de ecologische handafdruk te bepalen. Dit laat zien welke opties mensen hebben om bijvoorbeeld de uitstoot te verminderen.

Veel mensen voelen zich machteloos tegenover de klimaatcrisis. De CO2-voetafdruk geeft aan: Jij bent het probleem. De CO2 -voetafdruk werd halverwege de jaren negentig ontwikkeld, maar werd pas ruim tien jaar later bekend – door een reclamecampagne van oliemaatschappij BP. Het probleem is dat de verantwoordelijkheid voor klimaatbescherming vooral bij het individu wordt gelegd. Toch is het al lang duidelijk dat structurele onevenwichtigheden, mede veroorzaakt door grote uitstoters zoals BP, een centrale rol spelen.

Maar natuurlijk kan iedereen iets doen – en daadwerkelijk verandering teweegbrengen in de samenleving. De ecologische handafdruk wil deze kracht van het individu zichtbaar maken: Hij groeit als je je geld groen investeert, het delen van voedsel in je buurt ondersteunt of een bakfietsverhuurdienst steunt.

De handafdruk werd in 2007 ontwikkeld door Indiase milieuvoorlichters van het Centre for Environment Education in Ahmedabad en werd aanvankelijk gebruikt als basis voor kleinschalige schoolactiviteiten, maar in 2009 werd het geselecteerd als veelbelovend hulpmiddel voor het VN-decennium van educatie voor duurzame ontwikkeling.

ECOLOGISCHE HANDAFDRUK: WE KUNNEN HELPEN EEN VERSCHIL TE MAKEN

Ondertussen maken Duitse verenigingen zoals 3 fürs Klima er ook gebruik van. Zij bieden verschillende acties en projecten aan om hun eigen handafdruk te vergroten. Brot für die Welt en German Watch hebben samen een tool ontwikkeld om de handafdruk te berekenen. De homepage handabdruck.eu zegt: “Terwijl je met een voetafdruk alleen je persoonlijke milieubalans verbetert, beïnvloedt een handafdrukactie de situatie voor meerdere mensen.” Alleen al het woord hand in plaats van voet maakt het duidelijk: het is de bedoeling dat mensen hier bij betrokken raken, idealiter om samen een verschil te maken. Een handafdruktest identificeert actiemogelijkheden die bij jou passen. Ben je communicatief en geïnteresseerd in energie en grondstoffen? Waarom lobby je dan niet bij de gemeentelijke nutsbedrijven om groene stroom de nieuwe standaard te maken?

Maar de tool is nog niet zo concreet als de meeste CO2 -calculators, die meten hoeveel uitstoot je veroorzaakt. Angelika Paar van het Instituut voor Energie- en Milieuonderzoek (ifeu) was betrokken bij een rapport over de CO2 -calculator van het Federaal Milieuagentschap. Ze beveelt een combinatie van voetafdruk en handafdruk aan. Voorbeeld: een persoon heeft een hoge voetafdruk. “Als ze 10.000 euro investeert in een klimaatvriendelijke financiële investering, blijven de hoge emissies veroorzaakt door mobiliteit, woon- of eetgedrag, ja, nog steeds bestaan.” Dat maakt het des te belangrijker, zei hij, om ook actiemogelijkheden te laten zien over hoe de persoon de uitstoot kan verminderen.

Bron: Good Impact / het Groene Podium

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: