Skip links

Zweden krijgt de eerste snelweg die elektrische auto’s onderweg kan opladen

Zweden krijgt als eerste land ter wereld een elektrische snelweg. Een deel van de E20 wordt namelijk omgebouwd zodat elektrische vrachtwagens en misschien zelfs elektrische auto’s onderweg kunnen worden opgeladen.

Maar hoe? Door dit gedeelte tussen Hallsberg en Örebro uit te rusten met interfaces die het opladen mogelijk maken. Het project wordt momenteel aanbesteed door de Zweedse vervoersdienst en de weg zal in 2025 worden aangelegd.

ER ZIJN DRIE OPLOSSINGEN MOGELIJK OM HET PROJECT TE REALISEREN

Er is nog niet besloten of er bovenleidingen, een geleidend spoor of een in het wegdek verborgen inductief systeem komen. Dit zijn drie zeer verschillende oplossingen:

  • als er bovenleidingen komen, kan het systeem alleen worden gebruikt door zware voertuigen zoals vrachtwagens en bussen
  • als het een geleidend systeem in de grond is, kan het door zowel auto’s als vrachtwagens worden gebruikt via een connector die de rails bereikt
  • als het een inductiesysteem wordt, zal het gebruik maken van een in de weg verborgen apparaat dat draadloos elektriciteit naar een spoel in elektrische voertuigen stuurt.

HET DOEL IS OM TEGEN 2045 300 KM ELEKTRISCHE WEGEN AAN TE LEGGEN.

Volgens de Zweedse transportadministratie kan opladen tijdens het rijden de accu van elektrische voertuigen tot 70% kleiner maken. Jan Pettersson, hoofd strategische ontwikkeling bij de Zweedse vervoersdienst, legt uit

“Als het opladen gebeurt in stationaire modus met een volledige batterijoplossing voor zware voertuigen, krijg je voertuigen met een enorme hoeveelheid batterijen die de voertuigen moeten vervoeren. Wij geloven daarentegen dat elektrificatie de manier is om de kooldioxide-uitstoot in de vervoerssector te verminderen.

Het zou voldoende zijn om 25% van het hoofdwegennet te elektrificeren om het systeem effectief te laten werken. Zweden denkt echter groot. Het wil tegen 2045 300 kilometer elektrische wegen aanleggen.

Dit artikel ”La Svezia avrà la prima autostrada in grado di ricaricare le auto elettriche in movimento” verscheen eerder op Green me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: