Skip links

75% van bedrijven niet klaar voor ESG

Het versnellen van duurzaamheid staat momenteel meer dan ooit centraal. Wekelijks deelt het Groene Podium relevante nieuwsberichten, en vandaag richten we onze blik op de ESG-prestaties van bedrijven.

Overal ter wereld spannen overheden zich in om de ESG-prestaties van bedrijven te monitoren. In deze tijd, waarin bedrijven onder toenemende druk staan om hun milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) doelen te behalen, geeft een onderzoek van KPMG aan dat maar liefst 75% van de onderzochte bedrijven aangeeft nog niet klaar te zijn voor ESG-gerelateerde evaluaties.

Hier zijn enkele belangrijke bevindingen:

  • Uit het wereldwijde onderzoek van KPMG onder 750 bedrijven blijkt dat driekwart van hen nog niet gereed is voor ESG-gerelateerde evaluaties vanwege een gebrek aan geschikte tools, beleidsmaatregelen en systemen.
  • Het meten van de ESG-voorbereidheid van bedrijven wordt steeds waardevoller, vooral nu overheden wereldwijd regelgeving introduceren om maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen.
  • Volgens PwC wordt verwacht dat het wereldwijde ESG-gerelateerde vermogen onder beheer (AUM) tegen 2026 zal stijgen tot $33,9 biljoen, wat meer dan een vijfde van het totale wereldwijde AUM vertegenwoordigt.
  • Deze groei in ESG-beleggingen blijft sterk, ondanks enige tegenstand, waarvan bedrijfsleiders verwachten dat die niet snel zal afnemen.

Bedrijven werden beoordeeld op hun ESG-voorbereidheid en verdeeld in categorie├źn, met de top 25% als ESG “leiders”, de volgende 50% als “voorlopers”, en het laatste kwart als “beginners”. ESG-leiders hadden meer dan drie keer zoveel kans als andere bedrijven om de juiste ESG-processen en -controles te implementeren (50% vs. 14%).

Het meten van de ESG-klaarheid van bedrijven blijft van groot belang, vooral nu overheden wereldwijd regelgeving invoeren om maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren. Het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie, India en Hong Kong hebben vergelijkbare vereisten ontwikkeld, en in de VS wordt mogelijk binnenkort een regelgeving voor klimaatgerelateerde informatieverschaffing aan beleggers geïntroduceerd.

ESG-beleggen heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen en de verwachting is dat deze groei aanhoudt. PwC voorspelt dat het ESG-gerelateerde beheerde vermogen (AUM) tegen 2026 zou kunnen stijgen tot ongeveer $34 biljoen, vergeleken met $18,4 biljoen in 2021, en dit zou meer dan een vijfde van het totale wereldwijde AUM uitmaken, met een geschatte jaarlijkse groei van ongeveer 13%. Ongeveer $10,5 biljoen daarvan zou uit de Verenigde Staten kunnen komen.

Ondanks de groeiende populariteit van ESG-beleggen is er ook steeds meer weerstand. Afgelopen jaar alleen al zijn er volgens het Center for Strategic and International Studies 165 anti-ESG-wetsvoorstellen ingediend in 37 Amerikaanse staten, waarvan velen proberen om transacties met bedrijven die ESG-beleggingen prioriteit geven, te verbieden. BlackRock, een van ’s werelds grootste vermogensbeheerders, heeft zelfs de term ESG laten vallen, ondanks eerdere omarming ervan door hun CEO, Larry Fink. Bedrijfsleiders verwachten dat deze weerstand waarschijnlijk blijft bestaan, waarbij iets meer dan 60% denkt dat de tegenstand tegen ESG in de komende twee jaar gelijk blijft of toeneemt, terwijl minder dan 30% verwacht dat deze afneemt.

Bron: Het Groene Podium en Investopedia

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: