Skip links

Duurzaam tot in het graf

Dagelijks zoeken we naar duurzame oplossingen en dit keer naar een oplossing voor doodskisten. Die kisten zijn namelijk van niet-afbreekbare materialen gemaakt die de bodem vervuilen en uitputten. Daar heeft iemand nu een oplossing voor bedacht.

Wat als we van onze begraafplaatsen bossen konden maken? Dat is de vraag die de Nederlandse biodesigner Bob Hendrikx zichzelf stelde, bezorgd over de impact van mensen op het milieu, zelfs na hun dood. Na veel onderzoek kwam het antwoord: Loop Living Cocoon, een biologisch afbreekbare doodskist gemaakt van mycelium van paddenstoelen, die ons helpt duurzaam te sterven.

In tegenstelling tot traditionele doodskisten, gemaakt van niet-afbreekbare materialen die de bodem vervuilen en uitputten, en crematies die een bron van luchtvervuiling zijn, is dit nieuwe ontwerp een duurzaam alternatief dat bijdraagt aan de gezondheid van de bodem door giftige stoffen te neutraliseren en voedingsstoffen terug te geven aan de natuur.

“Om begraven te worden, hakken we een boom om, bewerken hem hard en proberen ons zoveel mogelijk te isoleren van micro-organismen. In plaats daarvan verspillen we, voor degenen die niet begraven willen worden, ons voedselrijke lichaam door het te verbranden, de lucht te vervuilen en het potentieel van ons menselijk lichaam te negeren. Het is alsof we onszelf als afval beschouwen, terwijl we een waardevol onderdeel van de natuur zouden kunnen zijn,” legt Hendrikx uit op zijn website.

De impact om deze kisten te produceren is ook minimaal. Ze worden gegenereerd zonder licht, warmte of enige vorm van actieve energiebron en worden in een week gekweekt door een myceliumstam en een plantensubstraat te mengen. Dit mengsel wordt vervolgens in een mal geplaatst waar de schimmels het andere materiaal absorberen. Het resultaat, een kist die volledig uit mycelium van paddenstoelen bestaat.

Hendrikx definieert mycelium als een recycler van de natuur omdat het niet alleen giftige stoffen neutraliseert en vers voedsel levert aan alles wat boven de grond groeit, maar ook omdat de vezels kunnen worden gebruikt om van alles te maken, van kleding en verpakkingen tot doodskisten.

“Het mycelium is voortdurend op zoek naar afvalproducten – olie, plastic, metalen en andere vervuilende stoffen – en zet deze om in voedingsstoffen voor het milieu. Het betekent dat we met deze kist de aarde voeden met ons lichaam. Wij zijn voedingsstoffen, geen afval,” legt de biodesigner uit.

Naast mycelium heeft de binnenkant van de Loop Living Cocoon een zacht bed van mos, dat het lichaam niet alleen verwelkomt alsof het een omhelzing van de natuur is, maar ook bijdraagt aan het composteringsproces. De kist is al getest door een aantal begrafenisondernemers, die bevestigden dat de kist binnen 30-45 dagen in de grond vergaat. De maker van de kist zou graag zien dat kisten gemaakt van mycelium van paddenstoelen het nieuwe normaal worden.

Hendrikx is niet de enige die begrafenissen duurzamer wil maken. We vertelden je al over de menselijke compostering van Katrina Spade’s Amerikaanse bedrijf en het Italiaanse project Capsula Mundi van Anna Citelli en Raoul Bretzel om een boom te worden na de dood.

Ieder van ons is afhankelijk van en maakt deel uit van de natuur, dit zou een kans kunnen zijn om haar alle voedingsstoffen terug te geven die ze ons in het leven gaf, om ons eigen lichaam te gebruiken om nieuwe zaailingen te laten groeien. Van begraafplaats naar bos, wat heeft jouw voorkeur?

Kijk hier naar een video over deze doodskisten:

Bron: Het Groene Podium/GreenMe

Heb je zelf ook duurzame tips? Of ken je een ondernemer of onderneming die werkelijk een duurzaam antwoord biedt en aandacht verdient? Laat het ons weten en schrijf naar redactie@hetgroenepodium.nl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: