Skip links

Beslissende momenten op COP28: de 5 opties over een mogelijk klimaatakkoord

Op dit cruciale moment draait het allemaal om de laatste uren van COP28 in Dubai, waar de vraag centraal staat: kunnen we het eens worden over een klimaatovereenkomst en fossiele brandstoffen uitbannen? Bij Het Groene Nieuws houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, aangezien deze internationale afspraken bepalend zijn voor onze toekomst en onze planeet.

Met nog maar enkele uren te gaan, lopen de onderhandelingen achter op schema. De knoop die moet worden doorgehakt? Of de term ‘geleidelijke eliminatie’ met betrekking tot de toekomst van fossiele brandstoffen al dan niet in het definitieve akkoord moet worden opgenomen. Aan de ene kant dringen de Europese Unie, de Verenigde Staten en de eilandstaten aan op geleidelijke afschaffing, terwijl aan de andere kant Saoedi-Arabië, de voorzitter van COP28, Sultan Al Jaber, de onderhandelaars aanspoort harder te werken aan het vinden van een consensus. Irak en andere olieproducerende landen lijken echter alleen geïnteresseerd te zijn in het meten van de uitstoot, niet in het volledig ‘einde van de olie’. Misschien kan China hier het verschil maken.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres benadrukt dat uitfasering niet betekent dat iedereen onmiddellijk stopt met het gebruik van fossiele brandstoffen. Het cruciale punt is dat de uitstoot tegen 2050 nul moet zijn en dat de gemiddelde temperatuurstijging tegen het einde van de eeuw beperkt moet blijven tot 1,5 graden ten opzichte van de pre-industriële periode.

Waar draaien de discussies van de delegaties om?

De delegaties bespreken voornamelijk de terminologie die moet worden gebruikt in het definitieve akkoord over fossiele brandstoffen. Er lijken vijf opties te zijn:

  1. Uitfasering van fossiele brandstoffen in lijn met de best beschikbare wetenschap.
  2. Uitfasering van fossiele brandstoffen in overeenstemming met de best beschikbare wetenschap: de 1.5 graden van het IPCC samen met de principes en bepalingen van het Akkoord van Parijs.
  3. Uitfasering van onverminderd gebruik van fossiele brandstoffen, waarbij de noodzaak van een piek in het verbruik ervan in dit decennium wordt erkend.
  4. Geleidelijke stopzetting van het gebruik van onverminderde fossiele brandstoffen en een snelle vermindering ervan, zodat de CO2-uitstoot in energiesystemen halverwege de eeuw nul is.
  5. In de vijfde optie wordt echter helemaal niet gesproken over uitfasering.

Meer dan 100 kwetsbare en ontwikkelingslanden, waaronder ’s werelds kleine eilandstaten, roepen op tot een onvoorwaardelijke uitfasering van fossiele brandstoffen. Sommige rijke landen, waaronder de EU, het Verenigd Koninkrijk en de VS, hebben een zwakkere taal bepleit, die oproept tot een geleidelijke stopzetting van onverminderde fossiele brandstoffen. Onder de tegenstanders van een geleidelijke stopzetting bevinden zich grote olieproducenten zoals Saoedi-Arabië en Rusland, terwijl sommige landen die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, waaronder India, oproepen tot eerlijke financiering om de overgang van kolen, olie en gas te implementeren.

Het standpunt van China

China, ’s werelds grootste uitstoter en op één na grootste economie, heeft aangegeven dat het misschien een voorkeur heeft voor een of ander compromis dat nog niet is uitgewerkt. Xie Zhenhua, de klimaatgezant van China, is niet expliciet geweest over de vraag of China voor of tegen de uitfasering van fossiele brandstoffen is, maar heeft wel aangegeven dat hij en zijn delegatie werken aan een compromis over deze controversiële kwestie. Xie’s woorden zouden kunnen duiden op een afzwakking van China’s standpunt of op de bereidheid om een compromis te zoeken, hoewel er geen garantie is dat het land enige vorm van formulering over fossiele brandstoffen in de uiteindelijke tekst zal accepteren.

Tijdens de COP26-top in Glasgow in 2021 bevatte de definitieve overeenkomst bijvoorbeeld een toezegging om steenkool geleidelijk uit te bannen, totdat China op het laatste moment, samen met India, bezwaar aantekende, wat leidde tot een afzwakking van de taal en de beroemde ‘phase-down’.

Het blijft dus nog te bezien hoe deze cruciale momenten op COP28 zullen uitpakken.

Bron: GreenMe en het Groene Podium
Image: Euronews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: