Skip links

Inheemse bevolking maakt textiel van bananen

De mode-industrie heeft een erg negatieve impact op het klimaat – nu komt er een duurzame innovatie uit onverwacht gebied, Bangladesh. De sari, een integraal onderdeel van de cultuur en kleding van Bangladesh, staat bekend om zijn felle kleuren en ingewikkelde ontwerpen. De traditionele productie van sari’s gaat samen met grondstofintensieve processen die erg belastend zijn voor het milieu. Twee inheemse Marma en Manipuri gemeenschappen in Bangladesh hebben een oplossing gevonden door een unieke creatie te maken: een sari die volledig van bananenvezel is geweven, een duurzaam en biologisch afbreekbaar alternatief dat wereldwijd aandacht krijgt.

Hoewel dit geen uniek concept is in de wereldwijde context, markeert het een opwindende verandering in de Bengalese modewereld en brengt het milieubewustzijn op de voorgrond. Het idee kwam van de getalenteerde Shaing Shaing U, een docent aan de Bandarban University. Afkomstig uit een etnische minderheidsgemeenschap in Marma, herschrijft zij de mode in Bangladesh. Shaing werkt al heel lang met textiel en het handweefgetouw was het onderwerp van haar postdoctorale scriptie tijdens haar masteropleiding in Australiƫ.

In 2006 trouwde ze met de Manipuri ondernemer Guno Moni en begon ze te werken aan Manipuri handwerk op een markt in Dhaka. De twee promootten Manipuri handwerk via hun winkel in Dhaka en deden veel experimenten met Manipuri textiel. In december 2022 opende een telefoontje van de toenmalige plaatsvervangend commissaris van Bandarban Yasmin Parvin Tibriji een hele nieuwe wereld. Yasmin had het initiatief genomen om verschillende ambachten te maken met het garen van bananenplanten. Yasmin zei dat ze als districtbestuurder de sociaal-economische status van de mensen in het heuvelgebied wilde verbeteren. Ze bedacht om garen te maken van vezels van bananenplanten, hoewel het maken van sari’s van vezels van bananenplanten niet zo gemakkelijk was.

HOE HET PROCES IN ZIJN WERK GAAT

Toen ze het succes zag, gaf Yasmin Shaing de opdracht om 350 sari’s van bananenvezel te maken, maar Shaing weigerde dit omdat het commercieel niet haalbaar zou zijn. Shaing overlegde toen met haar man en haalde Radhavati Devi, uit het door Manipuri bevolkte dorp Mahergao in Upazila Kamalganj in Moulvibazar, om een sari van bananenvezel te maken.

World Vision en twee andere organisaties – GRAUS en Uddipan – hebben het project geholpen. Shaing legde uit dat voor het maken van een sari van een bananenplant bijna een kwart kilo garen nodig is. Dat zou ongeveer 4.000 taka ($36) kosten. Als de technologie echter gebruikt wordt en commercieel geproduceerd kan worden, zullen de kosten en de tijd veel minder zijn. Bananenplantages zijn er in overvloed in Bangladesh, waardoor bananenplanten een ideale bron van duurzame materialen voor de mode zijn. Het proces begint met de selectie van de beste bananenplanten, meestal biologisch geteeld.
De bananenbladeren worden zorgvuldig verwerkt om de meest delicate vezels eruit te halen en vervolgens tot draden gesponnen. Deze draden, die bekend staan om hun sterkte en flexibiliteit, worden op traditionele handweefgetouwen geweven tot ingewikkelde patronen.

DE VOORDELEN VAN BANANENVEZELS

Volgens deskundigen zijn de milieuvoordelen van bananenvezels enorm en veelzijdig: voor de productie van deze vezel zijn minder hulpbronnen nodig dan voor conventioneel textiel zoals katoen. Er zijn minder water, pesticiden en synthetische chemicaliƫn nodig, waardoor de impact op het milieu afneemt.
Bovendien worden sari’s van bananenvezels op natuurlijke wijze afgebroken, waardoor de bezorgdheid over textielafval en de vervuiling van stortplaatsen wordt weggenomen. Kleding gemaakt van bananenviscose heeft nog twee andere voordelen: het ziet er net zo uit en voelt net zo aan als zijde en is zeer betaalbaar.

Een dergelijk initiatief is ook goed voor de lokale boeren, die een extra inkomen kunnen genereren uit de vezels van hun bananenplanten. Het idee om garen te maken van afgedankte bananenplanten is inderdaad innovatief en milieuvriendelijk. Het zal het milieu minder belasten, aangezien het droogproces in de meeste gevallen het milieu ernstig vervuilt.

Bron: @DC Bandarban/Facebook, GreenMe en het Groene Podium

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: