Skip links

Doorbraak in kernfusie: voor het eerst energiewinst behaald

Voor het eerst zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd om een energiewinst van 120 procent te genereren bij een kernfusie. De doorbraak zou een grote stap voorwaarts betekenen in de transitie naar een duurzame toekomst, waarin kernfusie en andere hernieuwbare bronnen fossiele brandstoffen vervangen.

Velen zien het als de heilige graal van de energiewereld: kernfusie. Een techniek die de energieopwekking van de zon imiteert. Tijdens het proces, waarbij twee lichte atomen samensmelten, komt er een grote hoeveelheid energie vrij. Kernfusie kan een betrouwbaar en veilig alternatief bieden voor fossiele brandstoffen en conventionele kernenergie. Fusiereacties stoten namelijk geen koolstof uit en produceren bovendien geen langlevend radioactief afval.

Al decennialang proberen fysici om tot een kernfusiereactie te komen waarbij meer energie wordt geproduceerd dan dat er wordt gebruikt. Nog niemand slaagde erin om netto energiewinst te behalen. Tot nu, want het lukte de wetenschappers aan het federale Lawrence Livermore National Laboratory in Californië.

Een belangrijke stap

Dit is een belangrijke stap in de goede richting als het gaat om de kennisoverdracht van kernfusie. Wetenschappers zijn nu beter in staat om voorspellingen te doen over kernfusies die plaatsvinden in reactoren.

Toch wordt er kritisch gekeken naar de doorbraak. Zo moet de nettowinst van 120 procent niet al te letterlijk genomen worden. In de praktijk ligt dat getal namelijk lager. Het gaat strikt om de verhouding tussen de energie die vrijkomt tijdens de verhitting van het plasma en de energie die het laserlicht verbruikt. Echter heb je ook te maken met andere processen, zoals de conversie van het laserlicht. Neem je dat mee, dan kom je op een veel lager percentage uit.

Daarnaast moet men niet denken dat het gehele energieprobleem nu op zeer korte termijn kan worden opgelost. Het is nu de vraag of ze met een reactorconcept naar buiten komen. Een dergelijke reactor, die gebruik maakt van onder meer cilindertjes en lasers die het materiaal bestoken, kost namelijk ontzettend veel geld.

Energievraagstuk oplossen

Komende decennia zal de vraag naar elektriciteit wereldwijd ruim verdubbelen, vanwege de transitie naar een groene energiemarkt. Kernfusie zal op termijn een belangrijke sleutelrol spelen in het oplossen van het energievraagstuk.

Kernenergie is niet onomstreden. Maar er zijn alternatieven voor een toekomst met veilige atoomstroom.

Het artikel Doorbraak in kernfusie: voor het eerst energiewinst behaald verscheen eerder op Innovations Origins.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: