Skip links

Zo kan afvalverwerking efficiënter

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. De afvalketen is echter zeer groot en complex, omdat er heel veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Start-up Seenons helpt bedrijven met het verwerken van diverse afvalstromen, van het gebruikelijke restafval tot koffiedrap en sausemmers, door ze te verbinden aan andere partijen uit de afvalketen. De start-up sleepte onlangs nog de Deloitte Rising Star Award binnen. Een prijs die wordt uitgereikt aan de meest kansrijke tech start-up in Nederland. In deze aflevering van start-up-of-the-day, vertelt CMO Kim Taylor over de ambities van het bedrijf en de complexiteit van de afvalindustrie.

Hoe zorgen jullie ervoor dat verschillende partijen in de afvalketen bij elkaar komen?

“We hebben nu drie verschillende soorten partners die zich kunnen aansluiten op ons platform. Dat zijn natuurlijk de bedrijven die afval hebben. We koppelen die vervolgens aan logistieke partijen om het afval op te halen middels de meest duurzame route. Het logistieke algoritme van ons platform berekend dat. Het afval wordt dan gematcht met verschillende verwerkers, die daar dan producten van maken. Als je met één afvalverwerker een contract hebt, kun je een beperkt aantal stromen aanbieden. Kunnen verschillende partners jouw afval ophalen, dan kan je echt naar heel veel verschillende, specifieke afvalstromen gaan. Zo wordt het makkelijker om zero-waste te bereiken. Dat is de kracht van ons platform.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

“Onze oprichters Joost Kamermans en Jorn Eiting van Liempt kenden elkaar al van een vorige werkkring. Daar zagen ze soms op één dag vijf verschillende vuilniswagens langsrijden, die allemaal een ander soort vuil kwamen ophalen. Dat kon efficiënter, dachten ze. Toen zijn ze gaan zoeken naar manieren om restafval te verminderen en efficiënter te vervoeren. Ze realiseerde zich dat er iets nodig was om alle partijen in de afvalketen bij elkaar te brengen. Zo is het idee voor Seenons ontstaan.”

Tegen welke problemen liepen jullie aan bij het opzetten van het platform?

“De grootste uitdaging was het transparant maken van de data voor onze software. Een bedrijf wil heel graag zien wat er nou precies gebeurt met het afval. Wij koppelen dat terug door te laten zien welke producten ervan gemaakt zijn en hoeveel CO2 bespaard is. Het is nog altijd een enorme uitdaging om die data van al onze partners te krijgen. In het begin was onze onderneming nog klein en werden we niet serieus genomen. Nu zitten we zelfs aan tafel met de overheid. Dus in drie jaar tijd zijn we ontzettend hard gegroeid. Er blijft altijd nog afval over waarmee je niets kunt of mag. Dat moet je verbranden. Dat is een soort laatste optie. We verwachten dat als de wet- en regelgeving aangepast wordt en we de duurzame trend daarin terug zien, steeds minder afval verbrand hoeft te worden.”

Wat is jullie ultieme doel?

“De visie van het bedrijf is echt een wereld zonder afval, maar onze ‘big, hairy and audacious goal‘ is een halve megaton aan afval besparen voor 2026. Landelijk is het doel om in 2050 circulair te zijn. Wij vinden dat het wel sneller kan en moet. Ik denk dat we al flink op weg zijn. Je ziet dat circulariteit een steeds groter thema wordt. Het is niet onmogelijk. Als iedereen het wil en er komt meer regelgeving, dan kunnen we het nog voor 2050 realiseren.”

Was het lastig om financiering te krijgen?

“We zijn nu bezig met onze series A. Die is bijna rond. Dat is wel opmerkelijk in deze tijd waar het eigenlijk voor veel partijen moeilijk is om financiering te vinden. Wat ons heel erg geholpen heeft is natuurlijk ons snel groeiend aantal klanten. We hebben daarnaast ook overheidscontracten getekend voor acht jaar. Dat geeft stabiliteit en vertrouwen.”

Wat maakt jullie platform beter dan wat er al op de markt is?

“We zijn als techbedrijf vrij uniek in deze branche. We halen het afval zelf niet op, maar zijn een digitale schakel tussen bedrijven, transport en verwerkers. Ons bedrijf is dus ook anders ingedeeld. In de traditionele markt is het verdienmodel simpel: hoe meer afval er opgehaald wordt, hoe meer winst men maakt. Ons verdienmodel is gebaseerd op het platform en bijbehorende software. Klanten betalen om op ons platform te komen als bedrijf, verwerker, logistiek partner of straks dus als producent.”

Start-up of the day Archieven – Innovation Origins

Verspreid over heel Europa zijn dagelijks duizenden jonge bedrijven hard aan het werk om onze wereld morgen een stuk beter te maken. Juist uit deze kleine bedrijven komen met de meest verrassende en innovatieve ideeën tevoorschijn.

Het artikel Met het platform van Seenons is efficiënte afvalverwerking een stuk dichterbij verscheen eerst op Innovations Origins.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: