Onze economie moet in snel tempo verduurzamen en daarom publiceren we wekelijks bij Groen Nieuws berichten over deze transitie. Nu blijkt uit een analyse van Sifted dat de Europese start-ups die innoveren met klimaatinfrastructuur de meeste aandacht van investeerders genieten.
De vier grootste investeringsrondes van 2023 waren allemaal in ondernemingen die zich bezighouden met klimaatinnovaties. Daarmee verschilt het huidige durfkapitaallandschap met dat van het jaar ervoor.
Klimaatinfrastructuur is een breed begrip en behelst uiteenlopende technieken, van bijvoorbeeld grootschalige energieopslag met batterijen tot laadpaalnetwerken en het vervoer van waterstof. Over het algemeen zijn het duurzame, kapitaalintensieve technologieën die veel ruimte vereisen.
DUUR EN GROOT
Normaal zijn ondernemingen die zich daarmee bezighouden niet erg aantrekkelijk voor durfkapitaalinvesteerders, juist vanwege de hoge kosten en benodigde ruimte. Vorig jaar werd bijvoorbeeld traditiegetrouw hoofdzakelijk in fintech-bedrijven geïnvesteerd, ondernemingen die vooral online financieel-technische diensten aanbieden. Die zijn door het ontbreken van grootschalige hardware in de regel eenvoudiger te financieren.
AANDACHT VOOR CLIMATE TECH
Maar in Europa is dat dit jaar anders. De vier grootste investeringen, samen goed voor ruim 3,5 miljard euro, werden gedaan in klimaatinfrastructuur. Voorbeelden daarvan zijn H2 Green Steel (een start-up die staal produceert met waterstof), Northvolt (Europa’s grootste batterijbouwer voor elektrische voertuigen), en Zenobe Energy (een ontwikkelaar van batterijopslagnetwerken). Van de 20 grootste Europese investeringen in 2023, was de helft bestemd voor climate tech-bedrijven.
KLIMAATDOELEN
Dat is goed nieuws, want investeringen in zulke technologieën zijn hard nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dat bevestigde Coenraad de Vries, medeoprichter van duurzaamheidsinvesteerder StartGreen Capital : “Er zijn twee grote geldstromen nodig. Eén is voor de energie-infrastructuur, dat wil zeggen: projectfinanciering voor de opwek, het transport, de opslag en het gebruik van duurzame energie. De ander bestaat uit risico-investeringen in nieuwe uitvindingen, de climate tech.”
BRON: Change.inc/het Groene Podium