Skip links

Het goede nieuws van deze week!

Van Unesco-erfgoed “opera zingen” tot het stoppen van de vernietiging van onverkochte kleding:
hier hebben we het positieve groene nieuws om de week met een glimlach te beginnen. Zo kan je elke maandag met een vrolijk gemoed beginnen. Want wat is er beter dan een goede boost positiviteit om ons humeur aan het begin van de week op te vrolijken en de maandag met een beetje extra enthousiasme te beginnen. Daarom hieronder ons blije nieuws van de week!

Zelfs in het Midden-Oosten, waar de bombardementen onophoudelijk doorgaan en niemand ontzien, is er ruimte voor een sprankel van hoop. Dit wordt aangetoond door de samenwerking tussen Israëlische en plastic vrijwilligers, die hun wrok opzij hebben gezet om hun krachten te bundelen en zwerfdieren te redden die zijn getroffen door de oorlog. En dit is slechts één van de vele goede nieuwsberichten die de afgelopen week de revue passeerden en die we graag voor je willen samenvatten. Een van de geselecteerde verhalen gaat rechtstreeks over ons land. Laten we ze samen ontdekken.

EU-VERORDENING TEGEN GREENWASHING !

De Europese Unie heeft eindelijk een akkoord bereikt, zij het voorlopig, om de ecodesignverordening bij te werken, waardoor producten duurzamer en efficiënter worden tijdens hun levenscyclus en gemakkelijker gerecycled, gerepareerd en hergebruikt kunnen worden. Een van de belangrijkste punten betreft het verbod voor bedrijven om onverkochte kleding en schoeisel te vernietigen. De nieuwe verordening voorziet ook in zogenaamde ‘productpaspoorten’, die informatie bevatten waarmee consumenten geïnformeerde aankoopkeuzes kunnen maken en de ecologische voetafdruk kunnen kennen van wat ze kopen. Op die manier kunnen ze mogelijke gevallen van greenwashing opsporen.

“OPERA ZINGEN” UITGEROEPEN TOT UNESCO WERELDERFGOED

Prachtig nieuws voor de artistieke tradities van ons land: het zingen van opera is officieel opgenomen in de UNESCO-lijst van immaterieel werelderfgoed. Na een lang proces, dat begon in 2011, heeft de opera – waarvan de oorsprong teruggaat tot het einde van de 16e eeuw – de buitengewone erkenning gekregen die het verdiende.

Nu is het de keuken van “Made in Italy” die de prestigieuze titel ambieert. De kandidatuur van de Unesco werd afgelopen lente gelanceerd, maar we zullen tot 2025 moeten wachten om het oordeel te horen.

24 ROZE DOLFIJNEN GERED DIE VASTZATEN IN BOLIVIA

Ook positief nieuws van het dierenfront! Na een week van titanische inspanningen is een team van onderzoekers, vrijwillige biologen erin geslaagd om maar liefst 24 exemplaren van Inia – ook bekend als Amazonedolfijnen – te redden die langzaam dreigden te sterven, vastzittend in de modder in een rivierbekken dat verbonden is met de Rio Grande, in Bolivia. De walvisachtigen weer aan het zwemmen krijgen leek vrijwel onmogelijk, maar de missie slaagde dankzij het bereidwillige werk van een netwerk van 30 mensen.

PALESTIJNEN EN ISRAËLI’S VERENIGD OM DE ZWERFDIEREN TE REDDEN

In de apocalyps die het door oorlog verscheurde Palestina doormaakt, is er een spankeltje licht.
Terwijl de bombardementen onverminderd doorgaan, zelfs op scholen en ziekenhuizen, is in Bethlehem, in het hart van de Westelijke Jordaanoever, een groep vrijwilligers het veld ingegaan om zwerfhonden en -katten te redden, waarbij ze hun leven op het spel zetten.

Sommigen zijn Israëlisch, anderen Palestijns: op dit rampzalige moment hebben ze besloten om de menselijkheid te laten zegevieren. De twee verenigingen ‘Animal and Environment Association – Bethlehem, Palestine’ en ‘Animal Heroes’ zijn gaan samenwerken met andere vrijwilligers die in Israël wonen en zich beschikbaar hebben gesteld om gewonde, stervende en uitgehongerde dieren op te vangen en te verzorgen in hun centra.

FRANKRIJK VERBIEDT ELEKTRONISCHE WEGWERPSIGARETTEN

Tot slot sluiten we af met een historisch besluit dat Frankrijk heeft genomen om roken tegen te gaan. Een paar dagen geleden nam de Franse Assemblée Nationale unaniem een wetsvoorstel aan tegen elektronische wegwerpsigaretten. Deze apparaten, met hun aantrekkelijke design en verkrijgbaar in lekkere smaken, hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, vooral onder jongeren. Het doel van het Europese land is juist om tieners en adolescenten te beschermen, die steeds vaker worden blootgesteld aan ontstekingen aan de luchtwegen en door roken tot verslaving worden gedreven. Maar het milieu vaart er natuurlijk ook wel bij, want “puff”-sigaretten zijn gemaakt van vervuilend plastic en bevatten lithiumbatterijen, en worden in de meeste gevallen verkeerd weggegooid.

Bron: GreenMe en het Groene Podium

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: