Steeds zoekt het Groene Podium naar oplossingen om onze economie écht duurzamer te maken. In een wereld die zich steeds meer zorgen maakt over duurzaamheid en ethisch verantwoord consumeren, groeit ook de vraag naar alternatieven voor leer. Dit heeft geleid tot een golf van innovatie door verschillende bedrijven over de hele wereld. Vandaag kijken we naar enkele alternatieven.
Zo is er A Perfect Jane, een Nederlandse start-up. Deze onderneming pioniert met het gebruik van appelleer in schoeisel, terwijl Oostenrijkse wetenschappers zich tot schimmels wenden voor een biologisch afbreekbare en CO2-neutrale leervervanger. Niet alle alternatieven worden echter positief ontvangen, zoals de FineWoven iPhone hoesjes van Apple en de beslissing van Volvo om leerloos te worden, die kritiek krijgen vanwege duurzaamheidsproblemen en de impact op het milieu.
DE ALLURE VAN LEER EN DE BEHOEFTE AAN ALTERNATIEVEN
Leer is altijd al een populair materiaal geweest, gewaardeerd om zijn duurzaamheid, flexibiliteit en aantrekkelijke afwerking. Ondanks de populariteit brengt het productieproces van traditioneel leer meerdere milieuproblemen met zich mee: het wordt in verband gebracht met ontbossing, hoog waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien worden bij het looien van leer potentieel schadelijke chemicaliën gebruikt en worden er aanzienlijke hoeveelheden afvalwater geproduceerd. Inspanningen om deze problemen te verminderen hebben geleid tot een stijgende vraag naar duurzame en ethische alternatieven voor leer.
Publieke bewustwording en bezorgdheid over duurzaamheid en dierenwelzijn hebben geleid tot een toename in de vraag naar alternatieven voor leer. Grote modemerken, waaronder Reebok, SuperDry en Nike, hebben hierop gereageerd door veganistische schoenen op de markt te brengen. De uitdaging ligt echter in het creëren van materialen die niet alleen de gewenste eigenschappen van leer nabootsen, maar ook milieuvriendelijk en dierenleed-vrij zijn.
ALTERNATIEVEN OP BASIS VAN PLANTEN EN SCHIMMELS
Innovatieve oplossingen maken gebruik van plantaardige materialen om duurzame en duurzame alternatieven voor leer te creëren. A Perfect Jane, een Nederlands schoenenmerk, is zo’n voorbeeld.
Zij gebruiken appelleer, gemaakt van gemalen appelpulp gemengd met gerecycled PET, voor hun veganistische laarzen. Dit appelleer wordt gemaakt door de pulp te drogen tot een ruwe vezel, die vervolgens wordt gecombineerd met gerecycled PET. Het resultaat is een materiaal dat robuust genoeg is voor het maken van laarzen, een belangrijke prestatie aangezien andere plantaardige materialen zoals maïs en ananas niet sterk genoeg bleken te zijn.
Ondertussen hebben Oostenrijkse wetenschappers zich gewaagd aan schimmels en hun potentieel onderzocht om biologisch afbreekbare en CO2-neutrale leervervangers te maken. Ze hebben gebruik gemaakt van biomassa van schimmels die afkomstig is van bijproducten uit de land- en bosbouw en hebben deze zo behandeld dat ze qua uiterlijk en eigenschappen op leer lijken. De stoffen in deze vervangers van schimmelleer, zoals chitine en polysacchariden, zijn volledig biologisch afbreekbaar, waardoor ze een veelbelovend milieuvriendelijk alternatief vormen.
DE KRITIEK OP SOMMIGE ALTERNATIEVEN
Niet alle pogingen om alternatieven voor leer te maken zijn echter goed ontvangen. Apple’s FineWoven iPhone hoesjes, beschreven als een duurzaam materiaal gemaakt van gerecycled polyester, hebben kritiek gekregen vanwege hun gevoeligheid voor krassen en vlekken. Ook Volvo, dat ernaar streeft om al zijn volledig elektrische auto’s in 2030 leerloos te maken, heeft kritiek gekregen omdat het leer vervangt door kunstmatige materialen die afkomstig zijn van fossiele brandstoffen. Critici beweren dat dergelijke alternatieven niet de duurzaamheid en kwaliteit leveren die met traditioneel leer wordt geassocieerd en dat de productie ervan ook nadelige gevolgen voor het milieu kan hebben.
EEN DUURZAME TOEKOMST VOOR MODE
Ondanks de kritiek en uitdagingen gaat de zoektocht naar duurzame alternatieven voor leer door. Bedrijven experimenteren met verschillende basismaterialen, waaronder ananas, paddenstoelen en zelfs vissenhuid. Biomaterialen technologiebedrijf MycoWorks heeft een plastic-vrij leerachtig materiaal gemaakt voor luxemerken genaamd Fine Mycelium, dat naar eigen zeggen de prestatieniveaus die luxemerken vereisen heeft overtroffen.
De toekomst van duurzame mode ligt in de voortdurende innovatie en verbetering van deze materialen. Naarmate bedrijven hun inspanningen opvoeren, kunnen we uitkijken naar een reeks milieuvriendelijke, ethische en stijlvolle alternatieven voor traditioneel leer.
Bron: Innovation Origins/Het Groene Podium