Skip links

Narcissen voeren aan koeien vermindert methaan-uitstoot

Dagelijks brengt Het Groene Podium concrete oplossingen die nu al klimaatverandering tegengaan. Zo kunnen we elkaar inspireren om ├ęcht duurzame oplossingen in te voeren en de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te versnellen. Vandaag onderzoeken we de voordelen van narcissen bij het verminderen van de uitstoot van methaan door koeien.

In het Verenigd Koninkrijk loopt een vier jaar durende proef om vast te stellen of het voeren van een stof uit narcissen aan koeien de productie van het broeikasgas methaan kan verminderen.

Ergens in de Black Mountains van Wales wordt een onwaarschijnlijk gewas gekweekt.

Narcissen, die op grotere hoogten worden geteeld, bezitten een geheime kracht. Ze produceren een cruciale medische verbinding die een sleutelcomponent is in een medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van Alzheimer.

Maar dat is nog niet alles. Recente studies onthullen nog een verbazingwekkend voordeel. Vroeg bewijs toont aan dat narcissen op grote hoogte een extract produceren dat, wanneer het aan koeien wordt gevoerd, het unieke vermogen heeft om hun methaanuitstoot te verminderen.

De uitdaging is om bloemgewassen consistent te laten groeien op bergtoppen.

“Toen we probeerden om hier narcissen te kweken, ontdekten we dat alle traditionele praktijken uit de narcissenindustrie niet werkten. Uiteindelijk moesten we de regels overboord gooien en het proces van begin tot eind volledig opnieuw uitvinden,” aldus Kevin Stephens, narcissenteler en eigenaar van Agroceutical.

De narcis is synoniem met Wales. Het is de nationale bloem van het land. Maar de laatste plek waar je het zou verwachten is in de Black Mountains.

Hoewel het een uitdaging is, is de reden hiervoor dat deze omstandigheden perfect zijn voor de productie van galantamine, een stof die cruciaal is voor het terugdringen van methaan.

“Het werd al snel duidelijk dat narcissen vol zitten met zeer krachtige bioactieve stoffen,” zei Stephens.

Koeien en andere boerderijdieren dragen bij aan ongeveer 14% van de door de mens veroorzaakte klimaatemissies. Wetenschappers hopen dat narcisextract niet alleen de uitstoot vermindert, maar ook de spijsvertering van dieren effici├źnter kan maken.

“Wat we ook verwachten te zien is een verbetering van het eiwitgebruik, wat betekent dat we kunnen gaan kijken naar het dieet van dieren en misschien het eiwit dat ze krijgen kunnen verminderen omdat ze meer kunnen halen uit wat ze te eten krijgen. Dat is ook een veelbelovend voordeel van dit additief,” aldus Dr. Alison Bond, Technical Services Manager bij Rumenco, een leverancier van voeroplossingen voor herkauwers.

De Britse regering steunt nu een vier jaar durende proef die, als hij slaagt, verstrekkende gevolgen kan hebben.

“Het is nogal een onwerkelijke situatie met wat we nu voor ons hebben liggen. Het potentieel dat het in zich heeft om de wereld op meerdere niveaus te veranderen is ongelooflijk opwindend en heel eng,” zei Stephens.

Hoewel het geen oplossing is voor klimaatverandering, heeft deze proef, als hij slaagt, de potentie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de stijgende temperaturen op aarde te helpen afremmen.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Euronews.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: