Skip links

Natuurbrand in Griekenland is grootste ooit geregistreerd

Verduurzaming versnellen is belangrijker dan ooit. In dat licht brengt het Groene Podium wekelijks relevant nieuws met deze week de aanhoudende natuurbrand in Griekenland.

De bosbranden in noordoost Griekenland is de grootste die de EU ooit heeft geregistreerd. Een natuurbrand die na 11 dagen nog steeds woedt in het noordoosten van Griekenland is de grootste die de Europese Unie ooit heeft geregistreerd en heeft tot nu toe 20 levens geëist zonder dat er tekenen zijn dat de vlammenzee afneemt.

De brand in de regio’s Alexandroupolis en Evros, die al uitgestrekte gebieden had doorkruist, concentreerde zich dinsdag vooral diep in een bos vlakbij de grens met Turkije. Het is een moeilijk toegankelijk gebied voor brandweerlieden en andere hulpverleners. De brand werd vorige week in Griekenland verantwoordelijk gehouden voor 20 van de 21 doden door bosbranden, onder wie 18 migranten.

Zes vliegtuigen en vier helikopters hielpen 475 brandweerlieden op de grond, ondersteund door 100 voertuigen, zei de brandweer. Nog eens 260 brandweerlieden en een helikopter waren bezig met het bestrijden van een uitslaande brand in een bos op de zuidelijke hellingen van de berg Parnitha, aan de rand van de Griekse hoofdstad.

De omvang en de verwoesting van de brand hebben geleid tot een gecoördineerde reactie van de Europese Unie.

“De Commissie coördineert op dit moment op verschillende fronten de hulpverlening door het EU-mechanisme voor civiele bescherming in heel Europa”, zegt EU-woordvoerder Balazs Ujvari. “Zo hebben we met name in de Griekse regio Alexandroupolis te maken met de grootste natuurbrand die ooit in de EU is geregistreerd. In dit verband hebben we 12 vliegtuigen uit onze RescEU-vloot gemobiliseerd, samen met meer dan 400 brandweerlieden en 60 voertuigen.”

De autoriteiten onderzoeken de oorzaken van de branden, die de afgelopen week grote stukken bos hebben verwoest, huizen hebben verschroeid en tot de evacuatie van duizenden mensen hebben geleid.

In Athene zat premier Kyriakos Mitsotakis een regeringsvergadering voor over het herstel van de verbrande bossen in Evros en Parnitha. Er werd besloten om alle verbrande gebieden aan te wijzen voor herbebossing, actie te ondernemen om overstromingen later in het jaar te voorkomen en toegang tot voedsel en water te bieden aan de overlevende dieren in het gebied. Nu de brandweermacht tot het uiterste is uitgerekt, heeft Griekenland de hulp ingeroepen van andere Europese landen en heeft het 12 vliegtuigen en honderden brandweerlieden uit het hele continent ontvangen.

Frankrijk en Spanje stuurden extra vliegtuigen naast de vliegtuigen die al gestuurd waren vanuit Duitsland, Zweden, Kroatië, Cyprus en Tsjechië in het kader van het noodreactiemechanisme van de EU.

Er zijn ook meer dan 350 brandweerlieden naar Griekenland gestuurd vanuit Roemenië, Frankrijk, Tsjechië, Bulgarije, Albanië, Slowakije en Servië.

De topambtenaar van de EU voor crisisbeheer, Janez Lenarcic, zei dinsdag dat dit de grootste brandbestrijdingsoperatie vanuit de lucht van het blok was en “onderstreept onze inzet voor snelle en effectieve collectieve actie in tijden van crisis”.

De natuurbrand in Alexandroupolis en Evros, die uitbrak op 19 augustus, heeft volgens de Copernicus Emergency Management Service van de Europese Unie meer dan 81.000 hectare land verschroeid. Copernicus is de aardobservatiecomponent van het EU-ruimtevaartprogramma en gebruikt satellietbeelden om kaartgegevens te leveren.

De Europese Commissie beschreef het dinsdag als de grootste brand die in de EU is geregistreerd sinds het Europees Bosbrand Informatie Systeem in 2000 begon met het registreren van gegevens.

In heel Griekenland bestreden brandweerlieden maandag 74 bosbranden, waarvan er 27 uitbraken in de 24 uur tussen zondagavond en maandagavond, zei de brandweer.

Bij sommige branden wordt brandstichting vermoed en verschillende mensen zijn gearresteerd.

Griekenland legt regels op ter preventie van bosbranden, meestal van begin mei tot eind oktober, waarbij activiteiten zoals het verbranden van gedroogde vegetatie en het gebruik van barbecues in de open lucht worden beperkt.

Op vrijdag hadden ambtenaren van de brandweer 163 mensen gearresteerd op beschuldiging van brand sinds het begin van het brandpreventieseizoen, waaronder 118 voor nalatigheid en 24 voor opzettelijke brandstichting, zei regeringswoordvoerder Pavlos Marinakis. De politie deed nog eens 18 arrestaties, zei hij.

Dit bericht werd eerder gepubliceerd bij Euro News.
Kijk hier naar beelden van de brand.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: