Skip links

Ontmoet de bamboe steigerbouwers die de koolstofvoetafdruk van Hong Kong verminderen

Ingewikkelde bamboewebben maken nog steeds deel uit van het stadsbeeld in Hongkong – waar dappere studenten de duurzame vaardigheid in leven houden.

Mo Jia Yu wikkelt zijn benen rond een paal om hoog boven de grond te balanceren en een verbinding vast te zetten, een vaardigheid die hij moet beheersen om in Hong Kong een bamboesteiger te worden.

De metropool is een van de laatste steden ter wereld waar nog bamboesteigers worden gebruikt in de moderne bouw- en herstelwerkzaamheden.

Steigers op bamboeframes van meerdere verdiepingen hoog zijn een normaal gezicht, en worden door Hongkongers “spinnen” genoemd vanwege hun behendigheid over het webachtige vakwerk.

“Je moet lef hebben,” zegt Mo, een van de tientallen studenten die zich elk jaar inschrijven bij de Construction Industry Council (CIC) om de traditionele methode te leren.

WAAROM IS BAMBOE EEN DUURZAAM BOUWMATERIAAL?

Steigers van bamboe gaan eeuwen terug en waren ooit een wijdverbreide praktijk in China en elders in Azië.

In de meeste steden in de regio is het gebruik ervan geleidelijk afgeschaft ten gunste van materialen als staal en aluminium.

Maar er is een groeiende belangstelling voor het gebruik van het biomateriaal voor moderne ontwerpen, vanwege zijn lichtheid, flexibiliteit en lage kosten.

Dat is ook goed nieuws voor het milieu: het gras groeit snel en kan grote hoeveelheden koolstof uit de atmosfeer vastleggen.

Bamboe heeft ook heel weinig water nodig en hoeft niet met pesticiden of kunstmest te worden besproeid om te groeien. Bovendien geeft het 35 procent meer zuurstof af aan de lucht dan bomen van dezelfde grootte.

Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat het buigzame gras gebouwen zou kunnen helpen zich aan te passen aan de dreiging van natuurrampen zoals aardbevingen en orkanen, door stalen ‘rebars’ (de staven die worden gebruikt om beton te ondersteunen) te vervangen.

WAT IS DE TOEKOMST VAN BAMBOESTEIGERS IN HONGKONG?

In Hong Kong maken ingewikkelde bamboewebben nog steeds deel uit van het stadsbeeld, zowel rond oude woonflats als rond blitse wolkenkrabbers.

Steigers zijn onderworpen aan strenge veiligheidsvoorschriften, maar worden nog steeds beschouwd als een gevaarlijk beroep omdat het werk vaak op duizelingwekkende hoogte wordt gedaan.

“Je hebt zowel moed als vaardigheid nodig om te overleven,” zegt Wallace Chang, een professor aan de afdeling architectuur van de Universiteit van Hong Kong. “Dit weerhoudt mensen ervan om in deze sector te gaan werken.”

Ondanks de gevaren van het ambacht hoopt Chang dat Hongkong het zal behouden als onderdeel van zijn cultureel erfgoed.

Bamboe is gemakkelijk verkrijgbaar over de grens in de zuidelijke Chinese provincies. Door zijn prijs en efficiëntie is het blijvend populair, terwijl lichtgewicht bamboe ook gemakkelijker te vervoeren is door een krap stadscentrum.

“Bamboe steigers zijn zeer geschikt voor de vreemde en krappe ruimtes in Hong Kong,” voegt instructeur Kin Kee Wo toe, die bijna 30 jaar in de bouwsector heeft gewerkt.

“Het kan worden gebouwd op de meest ondenkbare plaatsen, op de mooiste manieren.”

Bron: Euronews en Het Groene Podium.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: