Skip links

Oplossing: Subsidieer treinverkeer, niet vliegverkeer

Dagelijks richt Het Groene Podium zich op oplossingen die we nu al kunnen inzetten om de opwarming van de aarde te verminderen. Zo kunnen we elkaar inspireren om écht duurzame oplossingen in te voeren en de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te versnellen. Vandaag gaat het over duurzamer reizen. Waarom gaan niet meer mensen met de trein?

In Duitsland geven reizigers aan dat ze wel meer met de trein willen reizen, maar dat het vervoersmiddel te duur is. Hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan dit vervoermiddel, hebben experts gezegd dat het verminderen van belastingvoordelen voor luchtvaartmaatschappijen en subsidies nodig was om het betaalbaarder te maken.

Erik Stiegemanns liefde voor treinen begon al toen hij in een modeltreinwinkel in Berlijn werkte. Nu hij spoorwegingenieur is, kiest hij treinen om het continent te doorkruisen.

“Een vliegtuigstoel is gewoon niet zo comfortabel en je hebt niet de beenruimte die je hebt in een eersteklas trein”, aldus de spoorwegingenieur en treinliefhebber.

“Ik hou van de landschappen. Het is gewoon relaxter.”

Hij is niet de enige die er zo over denkt. De Duitse nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn zei dat er dit jaar een recordverkoop was voor langeafstandsvervoer.

Deze opleving betekent dat exploitanten dit jaar en volgend jaar nieuwe routes toevoegen, met meer rechtstreekse verbindingen tussen Duitsland en steden in heel Europa. Meer in het algemeen streeft de Europese Unie naar een verdubbeling van het hogesnelheidsvervoer per spoor tegen 2030.

Maar dat betekent niet dat iedereen aan boord springt.

Een onderzoek van Greenpeace vergeleek de prijzen tussen trein- en vliegtickets voor bepaalde routes en ontdekte dat vliegen meer dan 50 procent van de tijd goedkoper was.

“Het is niet logisch als je kijkt naar de doelen,” vertelde treinreisanalist Bernhard Knierim aan Euronews. “Je moet de vervoerswijze subsidiëren waarvan je meer wilt, niet de vervoerswijze die je eigenlijk wilt verminderen. Dit is geen gelijk speelveld waar de verschillende vervoerswijzen echt met elkaar kunnen concurreren. En dat is de reden waarom vliegreizen op dit moment zo goedkoop zijn.

Erik zei dat de prijs een obstakel was, ondanks zijn liefde en voorkeur voor het vervoermiddel. “Het is gewoon zo energiezuinig in vergelijking met vliegen en dat is natuurlijk ook een motivatie,” zei hij. “Aan de andere kant is het zo duur dat ik vliegen niet helemaal kan weglaten, helaas.”

Dit bericht verscheen eerder bij Euronews.

Heb je zelf ook tips en/of oplossingen die direct kunnen bijdragen aan een klimaatvriendelijke wereld? Laat het ons dan weten en schrijf naar redactie@hetgroenepodium.nl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: