Skip links

Voordelen consumeren van selderij

Selderij heeft een hoge voedingswaarde en gezondheidsvoordelen door zijn antioxiderende eigenschappen, waardoor het effectief is bij het voorkomen van kanker en het verlagen van de bloeddruk.

Deze groene groente behoort tot de schermbloemenfamilie en heeft een lichtgroene, holle, meerdelige stengel met donkerder, veerachtige samengestelde bladeren. De verfrissende smaak gaat gepaard met een licht bittere nasmaak.

Het is een veelgebruikt ingrediënt in soepen, salades, roerbakgerechten en augurken. Selderij is rijk aan voedingsstoffen en vitaminen en bevat ook mineralen en voedingsvezels.

Ontdek alle voordelen van selderij die door de wetenschap zijn bewezen.

VERLAAGT DE BLOEDDRUK

Door zijn rijkdom aan kalium en natrium regelt selderij de elektrolytenbalans in het lichaam en helpt het de bloeddruk te verlagen.

Uit een studie gepubliceerd in Avicenna Journal of Phytomedicine in 2015 bleek dat selderijblad extract de systolische bloeddruk, cholesterol en triglyceriden verlaagt.

Uit een experiment gepubliceerd in Phytotherapy Research bleek dat de apium graveolens in selderij antihypertensief is, en hypertensie kan verminderen.

In het experiment werden 52 patiënten met hoge bloeddruk verdeeld in twee groepen (selderijgroep en placebogroep) en hun bloeddruk werd gemeten met behulp van 24-uurs dynamische bloeddrukcontrole.

De systolische bloeddruk, de diastolische bloeddruk en de gemiddelde slagaderlijke druk daalden aanzienlijk in de groep die selderij consumeerde.

De resultaten suggereren dat selderijzaadextract als supplement therapeutisch is voor patiënten met hypertensie.

HEEFT ONTGIFTENDE EIGENSCHAPPEN

Selderij bevat verschillende antioxidanten die hitte in het lichaam verwijderen en tegelijkertijd ontgiften. Het helpt koorts, keelpijn en andere gerelateerde symptomen te verlichten.

In een artikel over complementaire en alternatieve geneeskunde wordt erop gewezen dat selderij chemische verbindingen bevat zoals cafeïnezuur, p-coumarinezuur, apigenine, tannine, saponine en kaempferol, die vrije radicalen kunnen verwijderen en sterke antioxiderende eigenschappen hebben.

BEVORDERT GEWICHTSVERLIES EN HELPT DE SPIJSVERTERING

Selderij is rijk aan voedingsvezels en natuurlijke enzymen, die de spijsvertering en een regelmatige maag- en darmwerking bevorderen.

Uit een studie gepubliceerd in Food and Function bleek dat gefermenteerd selderijsap gewichtstoename, stoornissen in de vetstofwisseling en hyperglykemie aanzienlijk voorkomt. Het vermindert ook de ophoping van visceraal vet in het lichaam.

Gefermenteerd selderijsap kan overgewicht door een vetrijk dieet voorkomen, maar verbetert ook darmflorastoornissen en met obesitas samenhangende stofwisselingsstoornissen.

Lees ook: Gooi nooit meer selderijstengels weg! Plant het om het onbeperkt te laten groeien

VOORKOMT KANKER

Selderij bevat een voedingsflavonoïde genaamd apigenine.

Uit onderzoek in Biochemical and Biophysical Research Communications in 2001 bleek dat behandeling met apigenine significante apoptose van menselijke prostaat adenocarcinoom (CA-HPV-10) cellen veroorzaakte.

Het Journal of Cancer Prevention stelde dat de anticarcinogene eigenschappen van apigenine de cellulaire reacties op oxidatieve stress en DNA-schade reguleren en ontsteking en angiogenese voorkomen.

Het vertraagt ook de celproliferatie en induceert autofagie en apoptose in kankercellen.

VERBETERT DE SLAAP

Het magnesium en calcium in selderij ontspant zenuwen en spieren en verbetert de slaapkwaliteit. Volgens het US Department of Agriculture bevat selderij 11 mg magnesium en 40 mg calcium.

100 gram selderij bevat:

  • Calcium (40mg)
  • Magnesium (11 mg)
  • Fosfor (24 mg)
  • Kalium (260 mg)
  • Natrium (80 mg)
  • Zink (0,13 mg)
  • Vitamine C (3,1 mg)
  • Vitamine E (alfa-tocoferol) (0,27 mg)
  • Vitamine K (fylloquinon) (29,3 µg).

VERBETERT HET IMMUUNSYSTEEM

Vitamine C en zink in selderij stimuleren de immuniteit en voorkomen verkoudheid.

Een studie uit 2023 wees uit dat butylftalide, een nieuw medicijn tegen selderijzaad, de hersenen veilig beschermt en bewaart tegen mogelijke schade door een beroerte.

Al met al kunnen we concluderen dat selderij een groente is die, ook al smaakt hij niet bepaald lekker, veel gezondheidsvoordelen heeft die het een geweldig ingrediënt maken om vaker in je dagelijkse voeding op te nemen.

Dit artikel ”Meraviglioso sedano! Consumare regolarmente questa verdura abbassa la pressione e previene il cancro” verscheen eerder op Green Me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: