Skip links

Klimaatvisum voor een veilig onderkomen

Mensen die op de vlucht zijn voor natuurrampen moeten een klimaatvisum kunnen aanvragen, vindt de Britse denktank Onward.

Tussen 2008 en 2026 raakten jaarlijks zo’n 21,5 miljoen mensen ontheemd door plotseling veranderende weersomstandigheden, blijkt uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Nu klimaatrampen, zoals overstromingen en droogtes, steeds vaker voorkomen, is de verwachting dat steeds meer mensen op de vlucht slaan. 

VISUMREGELING VOOR KLIMAATVLUCHTELINGEN 

De in het VK gevestigde denktank Onward roept de Britse regering op een visumregeling in te voeren voor mensen die op de vlucht zijn voor natuurrampen. Deze vluchtelingen moeten met het visum toestemming krijgen om tijdelijk of permanent in het Verenigd Koninkrijk te verblijven, geld te verdienen en hun leven op te bouwen. 

Daarnaast adviseert Onward om een visumregeling in te voeren voor mensen die de energietransitie in het Verenigd Koninkrijk kunnen versnellen. 

GELD NAAR KLIMAATADAPTATIE IN ONTWIKKELINGSLANDEN

Klimaatverandering wordt de komende jaren op steeds meer plekken in de wereld merkbaar. Volgens de onderzoekers moet er daarom ook fors meer geld naar klimaatadaptatie voor ontwikkelingslanden. “Maar we moeten ook kijken naar nieuwe, legale migratieroutes”, schrijven de onderzoekers. 

Het voorstel van Onwards is opgesteld nadat het Verenigd Koninkrijk duizenden Oekraïense en Hongkongse vluchtelingen via op maat gemaakte visumroutes accepteerde. Of de Britse overheid reeds een klimaatvisum overweegt, is niet bekend. Daarbij komt ook de vraag hoe uitvoerbaar een klimaatvisum is.

Dit artikel ”Klimaatvisum moet mensen een veilig onderkomen bieden, zegt Britse denktank” verscheen eerder op Change inc.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: