Skip links

Steeds minder zalm in de rivieren van Alaska

De afnemende populaties van de Chinook- en chumzalm zijn te wijten aan het opwarmen van de wateren en dat heeft invloed op de zalmpopulatie. Bij het Groene Nieuws volgen we alle nieuws wat laat zien hoe negatief de invloed nog steeds is van een op fossiele brandstof geënte economie. Hieronder de belangrijke uitkomsten uit het laatste rapport over de toestand van de wilde zalmsoorten in de rivieren van Alaska.

Klimaatverandering is de oorzaak van de dalende populaties Chinook- en Chum-zalm in Alaska, zo blijkt uit de jaarlijkse Arctische rapportkaart van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). De dinsdag gepubliceerde kaart is de meest recente in een reeks van alarmbellen die worden geluid door deskundigen die waarschuwen dat de klimaatverandering en de opwarming van de aarde in een ongekend en gevaarlijk tempo voortschrijden.

Klimaatverandering heeft wereldwijd negatieve gevolgen voor de landbouwsector en het Noordpoolgebied warmt vier keer sneller op dan andere gebieden. Stijgende watertemperaturen en droogte hebben bijgedragen aan de sterfte van diersoorten over de hele wereld, waaronder meer dan 150 rivierdolfijnen die onlangs stierven in Brazilië. Volgens het rapport van de NOAA heeft het opwarmende klimaat de zalmpopulaties in de Yukon en de Kuskokwim – de twee langste rivieren in Alaska – negatief beïnvloed.

Dit is het eerste jaar dat de NOAA een hoofdstuk over zalmsoorten die van vitaal belang zijn voor inheemse gemeenschappen opneemt in haar jaarverslag, en de gegevens laten een zorgwekkende trend zien. Chinook- en chumzalm, die van essentieel belang zijn voor de inheemse gemeenschappen die in de buurt van de Yukon en Kuskokwim rivieren leven, zijn in populatie afgenomen, met hittegolven als oorzaak. De chinook- en chumzalmpopulatie ligt respectievelijk 81 en 92 procent onder het gemiddelde over 30 jaar.

De zalmen nemen niet alleen in aantal af, maar door de opwarming van het water worden ze ook kleiner: de lengte van de volwassen zalm is met 6 procent afgenomen.

“Chinook- en chumzalm zijn in aantal afgenomen na recente hittegolven en veranderingen in het ecosysteem van de rivieren waar ze paaien en de oceaanwateren waar ze volwassen worden,” aldus het rapport. “Het opwarmende rivierwater is in verband gebracht met hittestress bij de Chinook-zalm en het warmere oceaanwater kan ertoe bijdragen dat beide soorten als kleinere volwassen dieren volwassen worden.”

Ondertussen floreren de sockeye-zalmpopulaties in Bristol Bay, Alaska, door de warmere temperaturen.

“Daarentegen zijn de sockeye populaties extreem succesvol geweest onder de recente warme omstandigheden, waardoor ze sneller kunnen groeien in meren als jonge vissen en waardoor hun overlevingskansen toenemen als ze migreren naar de oceaan”, aldus het rapport. “De uiteenlopende gevolgen hebben gevolgen voor inheemse gemeenschappen die voor hun voedsel afhankelijk zijn van de zalm en vormen een uitdaging voor visserijbeheerders omdat de verschillende soorten op unieke manieren reageren op het opwarmende klimaat.”

Deskundigen riepen na de publicatie van het rapport op tot wereldwijde actie en drongen er bij de gemeenschappen op aan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om de temperatuur te verlagen voordat er nog meer schade wordt aangericht.

“De belangrijkste boodschap van de rapportkaart van dit jaar is dat het nu tijd is voor actie,” zei NOAA Administrator Rick Spinrad in het rapport.

Hij ging verder: “NOAA en onze federale partners hebben onze steun en samenwerking met staats-, stam- en lokale gemeenschappen opgevoerd om klimaatbestendigheid op te bouwen. Tegelijkertijd moeten we als natie en wereldgemeenschap de uitstoot van broeikasgassen, die deze veranderingen veroorzaken, drastisch verminderen.”

Ander waterleven heeft slecht gereageerd op de opwarmende wateren in Alaska, met maar liefst 10 miljard sneeuwkrabben die tussen 2018 en 2021 sterven door hittegolven in de Beringzee.

Hoogste tijd dus om onze economie en levensstijl te veranderen en in harmonie met natuur, mens en dier een nieuwe economie op touwen te zetten.

Bron: Newsweek en het Groene Podium

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: